Εντυπωσιακή σε όγκο, παλμό, συμμετοχή και παράσταση νίκης η μεγάλη συγκέντρωση της Μαρίας Μανούκα στο Ελευθέριο Κορδελιό

Απόλυτα επιτυχημένη, από κάθε άποψη, ήταν η εντυπωσιακή σε όγκο, παλμό, συμμετοχή και παράσταση νίκης μεγάλη συγκέντρωση της Μαρίας Μανούκα στο Ελευθέριο Κορδελιό.

Με την ομιλία της, η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου», έστειλε μήνυμα αλλαγής προσώπων, πολιτικών και νοοτροπίας στη δημοτική αρχή το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου και απαλλαγής από λογικές, πρακτικές και συμπεριφορές που κρατούν την τοπική κοινωνία όμηρο του χθες και της αλαζονείας.

propoli

«Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο, διαθέτουμε τον τρόπο, θα το κάνουμε πράξη» τόνισε καταχειροκροτούμενη στην αρχή της ομιλίας της η Μαρία Μανούκα, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος της για έναν δήμο σύγχρονο και δίκαιο, με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: Όραμα, ανάπτυξη και συνεργασία. «Ως μηχανικός, είμαι εδώ προκειμένου να οικοδομήσω έναν καινούργιο δήμο. Λειτουργικό, αποτελεσματικό, με νέες αντιλήψεις, νέες πολιτικές, νέα πρόσωπα. Ξεκινώ από τα θεμέλια για να τα αλλάξω όλα. Δεν θέλω να αναπαλαιώσω, ούτε να ανακυκλώσω φθαρμένα υλικά. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Έρχομαι να χτίσω ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο δήμο που θα κρατάει τα παιδιά μας στον τόπο τους, γιατί θα βλέπουν ότι υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική» τόνισε.

Και συνέχισε: «Νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας, νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας. Και τον βάζουμε ξανά σε τροχιά προόδου και ευημερίας, με τον αγώνα όλων μας και τη δική σας ψήφο, τη δική σας εμπιστοσύνη. Μοναδική μας έγνοια είναι το συμφέρον και η προκοπή αυτού του τόπου. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές του δυνάμεις και να τον ξανασηκώσουμε ψηλά. Εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Για την Μαρία Μανούκα, ο δήμος δεν είναι φέουδο κανενός αιρετού… Ανήκει στους δημότες και μόνο σε αυτούς. Όπως επίσης, ο δήμαρχος δεν πρέπει να αυτοδοξάζεται, αλλά να υπηρετεί τους πολίτες παρουσιάζοντας πρόγραμμα και ζητώντας θετική ψήφο για όσα προτείνει. Σύμφωνα με την ίδια: «Ο δήμαρχος πρέπει να έχει το θάρρος να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί. Πρέπει να έχει προτεραιότητα τον δήμο όχι το… επάγγελμά του, όποιο και αν είναι αυτό. Πρέπει να νιώθει τον πολίτη και όχι να τον βλέπει ως… πελάτη. Πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι να ασχολείται με τον δήμο όποτε μπορεί και όποτε του το επιτρέπουν οι άλλες ασχολίες του. Πρέπει να εκλέγεται γιατί εμπνέει και όχι γιατί επιχειρεί να απαξιώσει και να μειώσει τους αντιπάλους του με σεξιστικές και μισογύνικες αναφορές και συμπεριφορές».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και όσα πρεσβεύει η ίδια και ο συνδυασμός της, σημείωσε ότι τόσο εκείνη όσο και οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι μιλούν θετικά, καταθέτοντας προτάσεις στο πεδίο της καθημερινότητας. «Δεν γκρεμίζουμε, χτίζουμε. Δεν απαξιώνουμε, προσθέτουμε. Δεν ακυρώνουμε δημιουργούμε. Δεν προσβάλλουμε, σεβόμαστε. Πάντα με ρεαλισμό και σεβασμό στις ανάγκες των συνδημοτών μας. Πάντα στο πλευρό του πολίτη. Όχι μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά σε όλη τη διάρκεια της θητείας. Γιατί προερχόμαστε από την τοπική κοινωνία και αυτήν υπηρετούμε. Γιατί είμαστε σάρκα από τη σάρκα του δήμου. Γιατί εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η δουλειά μας, εδώ είναι η ζωή μας, εδώ είναι η ψυχή μας».

Καταθέτοντας τις προγραμματικές της προτάσεις, η υποψήφια δήμαρχος ανέφερε πως όσα προτείνει δεν είναι εκθέσεις ιδεών, ούτε συρραφές προεκλογικών εξαγγελιών. «Είναι εφαρμόσιμες πολιτικές με αντίκρισμα στη ζωή μας, ώστε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να διοικηθεί με σχέδιο, με πολλή δουλειά και με κοστολογημένες προτάσεις. Το κάνουμε μέσω ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που απαντά σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις. Που θέλουμε να είναι ο τόπος μας τα επόμενα χρόνια; Που πρέπει να δώσουμε έμφαση; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας; Ποιες πηγές χρηματοδότησης μπορούμε να αξιοποιήσουμε;»

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για τη λειτουργία του πάρκινγκ στο Ελευθέριο Κορδελιό, που παραμένει κλειστό επί 14 χρόνια, για την άμεση εκπόνηση νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του δήμου, για να σταματήσει η απαράδεκτη – όπως είπε – κατάσταση εγκατάλειψης και ερημοποίησης στον πεζόδρομο, αλλά και σε άλλες περιοχές του Ελευθερίου Κορδελιού και για την επαναφορά ξεχωριστών παρελάσεων στις δυο δημοτικές ενότητες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δεσμεύτηκε επίσης, να δώσει έμφαση στην τέταρτη και στην πέμπτη συνοικία, αλλά και στη “Διαλογή”, περιοχές ξεχασμένες και παραμελημένες τις οποίες έχει επισκεφθεί πολλές φορές. «Όταν μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γωνιά του δήμου, το εννοούμε. Και θα το αποδείξουμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας» τόνισε σχετικά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Ακόμη, η κυρία Μανούκα έκανε ειδική αναφορά στην τοπική αγορά του Κορδελιού, σχολιάζοντας ότι θα της προσδώσει σαφή εμπορική ταυτότητα, που θα διαμορφώνει ένα φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον για τους δημότες και τους επισκέπτες τόσο του Ελευθερίου Κορδελιού, όσο και του Ευόσμου.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της δυσοσμίας, σχεδιάζει την εγκατάσταση και λειτουργία σε 24ωρη βάση, ενός εκτεταμένου δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και εντοπισμού των πηγών των δυσάρεστων οσμών, σε όλη την έκταση του δήμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Όπως εξήγησε, η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει να προσδιορίζεται με ακρίβεια ο τόπος, ο χρόνος και η πηγή του προβλήματος, γεγονός που θα εκκινεί άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες σε κάθε επίπεδο, ώστε οι δημότες να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Όπως τόνισε επίσης η Μαρία Μανούκα: «Οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία μιας νέας δημιουργικής πορείας για τον δήμο μας. Με γνώση, εμπειρία, επιμονή και υπομονή, με το βλέμμα στο μέλλον και τις γενιές που ακολουθούν, με σύνθεση, με σύνεση, με συνεννόηση, διάλογο και συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, προχωρούμε σε καίριες παρεμβάσεις. Η αντικατάσταση του συνόλου του φωτισμού στις οδούς και στις πλατείες του δήμου με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, η μείωση των δημοτικών τελών, η σύσταση αντιδημαρχίας Ασφάλειας, η σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, η επανασύσταση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου που κατήργησε η σημερινή διοίκηση, η δημιουργία αναγνωστηρίων για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους μαθητές και τις μαθήτριες του δήμου μας, η διεκδίκηση του στρατοπέδου Ζιάκα για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, η διεκδίκηση της απευθείας σύνδεσης του δήμου μας με αστική συγκοινωνία με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Σίνδο και η ανάπλαση όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας». Στην ίδια λογική είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, όπως επίσης θα ενισχύσει το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό φροντιστήριο.

«Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής σας ζητούμε να αξιολογήσετε το πρόγραμμά μας και να γίνετε συμμέτοχοι στη διαμόρφωση του αύριο του τόπου μας, επιβραβεύοντας το όραμα, την αποτελεσματικότητα και τη διαχειριστική ικανότητα της επόμενης δημοτικής αρχής. Πάνω από όλα ο δημότης! Του αξίζει ο μέγιστος σεβασμός, γι’ αυτό και εμείς ενσωματώνουμε στο πρόγραμμά μας καινοτόμες πολιτικές και δράσεις που υπηρετούν το “εμείς”. Μόνο οι πράξεις μετρούν και μόνο αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο» υποστήριξε.

Και έκλεισε την ομιλία της, προτρέποντας τους συνδημότες της να ψηφίσουν προκειμένου ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να περάσει στη νέα γενιά και στη νέα εποχή. «Με ήθος, ειλικρίνεια και εργατικότητα. Με πίστη στις ικανότητες και στις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά και λίγα λόγια. Αλλά και με λογοδοσία προς τους πολίτες, με ανοιχτές πόρτες όσον αφορά στην άσκηση διοίκησης και στην καθημερινή επαφή μαζί τους. Με ρεαλισμό και σύνεση. Με ορθολογισμό και πρακτική σκέψη. Με πείσμα και επιμονή. Με θέληση και μεράκι. Την Δευτέρα μετά τις εκλογές βάζουμε πάλι μπροστά τη δημοτική μηχανή. Πάμε να κόψουμε πρώτοι το νήμα, πάμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες. Απόψε συνομολογούμε μια συμφωνία εμπιστοσύνης: Μια συμφωνία αρχών και αξιών για να βγούμε από τη μιζέρια, να διώξουμε το γκρίζο, για να βαδίσουμε στο δρόμο προς το μέλλον. Ναι, μπορούμε! Και ναι, θα το πετύχουμε!»

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμός του περιπτέρου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ στην Άνω Τούμπα

Loading