Ανακαλύψτε την αποκατάσταση του αρχαίου Γυμνασίου Δελφών, ενός σημαντικού μνημείου της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αποκατάσταση του αρχαίου Γυμνασίου Δελφών, ενός από τα σημαντικότερα αθλητικά συγκροτήματα της αρχαίας Ελλάδας, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα δύο επίπεδα του συγκροτήματος, που περιλαμβάνουν τον ξυστό και την παραδρομίδα, θα καταστούν επισκέψιμα για το κοινό. Σε αυτά αθλούνταν οι δρομείς, ενώ οι αθλητές της πάλης, της πυγμής και του παγκρατίου προπονούνταν στην παλαίστρα.
Η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2021-2027 εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, και περιλαμβάνει ποικιλία εργασιών, όπως:
Άμεσα στερεωτικά μέτρα.
Καταγραφή και τακτοποίηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών.
Διαμόρφωση διαδρομής επισκεπτών.
Η συνολική χρηματοδότηση, ύψους 1.300.000 ευρώ, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Ο Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και προχωρούμε σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σε ένα από τα σημαντικότερα έργα για τον τόπο μας».
Το αρχαίο Γυμνάσιο Δελφών, που βρίσκεται ανατολικά της Κασταλίας Πηγής, συνιστά ένα οργανωμένο συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων, αναπτυσσόμενο σε δύο επίπεδα. Η αρχική του κατασκευή ανάγεται στο τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και η χρήση του συνεχίστηκε μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. με διάφορες μετατροπές. Σημαντικές εργασίες συντήρησης έγιναν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, προτού διακοπεί η λειτουργία του στο τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.
Η παλαιοχριστιανική βασιλική που αναγέρθηκε στη θέση της παλαίστρας και η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ακολούθησε, διακόπηκαν το 1898 για την αποκάλυψη του Γυμνασίου. Αν και το συγκρότημα διατηρείται σε καλή κατάσταση, δεν είναι επισκέψιμο, κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο της τρέχουσας αναστήλωσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr