Η υποστελέχωση των δήμων πλήττει σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες

Η υποστελέχωση των δήμων πλήττει σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες

Η υποστελέχωση των δήμων δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών, επηρεάζοντας αρνητικά τις κοινωνίες. Η συνεχής υποστελέχωση των δήμων αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μείωση του προσωπικού, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά το 25% την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων, κινητικότητας και της μακροχρόνιας απαγόρευσης προσλήψεων. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την άμεση κάλυψη του κενού με τουλάχιστον 10.000 νέες θέσεις, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πρόσφατα την προκήρυξη 6.000 θέσεων, εκ των οποίων μόλις 1.000 είναι επιδοτούμενες για ανέργους άνω των 55 ετών, στα πλαίσια του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων, οι οποίοι υποφέρουν από την υποστελέχωση.

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή της για τον σχεδιασμό του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το σύστημα κατανομής αποκλείει την πλειονότητα των δήμων. Από τις αρχικά διατεθείσες 6.000 θέσεις, οι περισσότερες καλύφθηκαν σε μόλις δύο εβδομάδες, με πολλούς δήμους να μένουν εκτός διαδικασίας. Το νέο κύμα των 1.000 θέσεων είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτο, αλλά κρίνονται ανεπαρκείς οι θέσεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας και τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση του προγράμματος και προτείνοντας τη διάθεση τουλάχιστον 10.000 θέσεων ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης των δήμων.

Η κρίσιμη κατάσταση στους δήμους έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία βασικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η κοινωνική πρόνοια και η τεχνική υποστήριξη. Οι μικροί, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Η ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχεδιασμό και να καλύψει τις ανάγκες όλων των δήμων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεμέλιος πυλώνας της Δημόσιας Διοίκησης, χρειάζεται μια στρατηγική που θα ξεπερνά τα προσωρινά και αποσπασματικά μέτρα. Η κάλυψη των 1.000 θέσεων είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένων των αναγκών των δήμων που απαιτούν ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play