iSAVElives: Πώς μια εφαρμογή θα σώζει ζωές (pics & vids)

To πρωτοποριακό app iSAVElives που δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ανθρωπιστικό Οργανισμό “Kids Save Lives” σε συνεργασία με την Microsoft βάζει κάθε πολίτη σε ρόλο… διασώστη, δίνοντας του οδηγίες αντιμετώπισης ενός επείγον περιστατικού μέσω της καθοδηγούμενης Κάρπα, ενώ ταυτόχρονα καλεί βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο smartphone του.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Η εφαρμογή που κυριολεκτικά… σώζει ζωές, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη όλες οι πόλεις της Ελλάδας να εφοδιαστούν με περισσότερους απνιδωτές, καθώς η ανακοπή καρδιάς είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Έκκληση σε κάθε επιχείρηση να προμηθευτεί από έναν απινιδωτή»

«Όταν μας παρουσιάστηκε αυτή η ιδέα, δεν το σκεφτήκαμε λεπτό, γι’αυτό και αποφασίσαμε μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πράξη αυτη την προσπάθεια γιατί αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή ποσο ζωτικής σημασίας είναι και ποσο φιλική προς τον χρήστη» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνοντας πως στόχος είναι αυτή η εφαρμογή να φτάσει στo smartphone όλου του κόσμου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως αν γίνει αυτό «θα σωθούν χιλιάδες ζωές». Παράλληλα, ο περιφερειάρχης έκανε έκκληση σε κάθε επιχείρηση, μικρή, μεσαία ή μεγάλη να προμηθευτεί από έναν απινιδωτή.

«Το μόνο που χρειάζεσαι για να σώσεις μια ζωή είναι δυο χέρια»

Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσε και ο Επικεφαλής του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας και επιστημονικος συμβουλος της εφαρμογης, Καθηγητής, B. W. Böttiger. Όπως δήλωσε, «η καρδιακή ανακοπή είναι ένα τεράστιο ζήτημα υγείας στην Ελλάδα. Είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, και είναι στα ίδια ποσοστά με τους θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από τροχαίο περίπου 500-600 άνθρωποι, ενώ από καρδιακή ανακοπή πεθαίνουν περίπου 10.000-12.000 άνθρωποι, συνήθως μέσα στο σπίτι τους».

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή είναι και τα πιο κρίσιμα, ενώ το μόνο που χρειάζεσαι για να σώσεις μια ζωή, είναι δυο χέρια. «Αν η καρδιά δε στέλνει αίμα στον εγκέφαλο σε 5-10 δευτερόλεπτα καταρρέεις και σε 3-5 λεπτα το μυαλό πεθαίνει. Η επέμβαση με πρώτες βοήθειες (ΚΑΡΠΑ) πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, το θύμα θα έχει ηδη πεθάνει».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού “KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” Αναστάσης Στεφανάκης, αναφέρθηκε στο αξιέπαινο έργο του οργανισμού που τα τελευταία 12 χρόνια έχει εκπαιδεύσει δωρεάν 100.000 παιδιά γονείς και εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να σώζουν ζωές, με αποτέλεσμα να σωθούν 25 άτομα που παραλίγο να πέθαιναν από καρδιακή ανακοπή.

Στο προσεχές διάστημα, 1.000 εθελοντές από ομάδες διάσωσης θα κατεβάσουν την εφαρμογή, όπου θα εγγραφούν ως πιστοποιημένοι πρώτοι ανταποκρινόμενοι της κοινότητας για να ενημερώνονται για περιστατικά που βρίσκονται κοντά τους και να τρέχουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Στο τεχνικό κομμάτι, είπε πως απαιτήθηκε μία ομάδα προγραμματιστών από την Κρήτη και την Καβάλα, υπό την καθοδήγηση του Project Μanager Γιάννη Γιακουμάκη.

«Χαίρομαι που μια συνεργασία ανθρώπων, Ελλήνων, θα σώσει ζωές», είπε από πλευράς του ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Άγγελος Χαριστέας, προσθέτοντας παράλληλα ότι: «πάντα θα με συνδέει κάτι με το iSAVElives, οι 4 λέξεις «κατέβασε το, σώζει ζωές».

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν μέσω iOS ή Playstore και υπάρχει επιλογή γλώσσας ανάμεσα σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Δείτε επίσης: Στην Θεσσαλονίκη ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνης (pics & vid)

Loading