Καινοτόμες προτάσεις και πολυδιάστατες συζητήσεις στη δεύτερη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Καινοτόμες προτάσεις και πολυδιάστατες συζητήσεις στη δεύτερη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Σημαντικές πρωτοβουλίες και θεσμικές προτάσεις ανέπτυξαν οι συμμετέχοντες στην ΚΕΔΕ, εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα Αυτοδιοίκησης. Συνεχίζονται από το πρωί σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., με ατζέντα τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη διαχείριση υδάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, την ενίσχυση των νησιωτικών και ορεινών δήμων, την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή.

Στην έναρξη των θεματικών συνεδριάσεων τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου επισήμανε ότι για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των δήμων, η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης. Θεσμικός εκσυγχρονισμός του μοντέλου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντική επιδίωξη, καθώς στο νέο οδικό χάρτη κυρίαρχος άξονας είναι η θεσμοθέτηση της αναβάθμισης τόσο του αυτοδιοικητικού θεσμού όσο και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΔΕ για τον νέο οδικό χάρτη περιλαμβάνει τη σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης και την υιοθέτηση προτάσεων για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και η κατάργηση εγκρίσεων σκοπιμότητας από τις Διοικήσεις ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα των αποφάσεων, καθώς και η διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας των δήμων. Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αναφέρθηκε σε θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η μοριοδότηση εντοπιότητας στις προσλήψεις και η καθολική πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς.

Η πρόταση για την υλοποίηση ενός 4ετούς προγράμματος για την κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στους δήμους, καθώς και προγράμματα για κοινωνική στήριξη και ανάπτυξη οικογενειακών θεσμών, βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης. Η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα υπογραμμίστηκε, με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική πολιτική και την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων.

Loading