Σημαντική συνεδρίαση των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που αναμένεται να αλλάξει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, 28 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Κώδικας αυτός σχεδιάζεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο προσεχές διάστημα. Στη συνεδρίαση, κατατέθηκαν οι τελικές θέσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το σχέδιο του νέου Κώδικα. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των 13 προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου και των υφυπουργών κ.κ. Βασίλη Σπανάκη και Βιβής Χαραλαμπογιάννη.
Η πρωτοβουλία για αυτήν τη στρατηγικής σημασίας συνεδρίαση ανήκει στους Προέδρους της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, και της ΕΝΠΕ, Γιώργο Χατζημάρκο, οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο ενώσεων για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και λειτουργικού Κώδικα που θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Κατά την τοποθέτησή τους, οι εκπρόσωποι των δύο φορέων τόνισαν την ανάγκη ενός νέου, λειτουργικού πλαισίου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπου το κράτος θα σχεδιάζει στρατηγικά και η Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών. Επιπλέον, εκφράστηκε η προσδοκία ότι η ολοκλήρωση του νέου Κώδικα θα συμβάλει στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας λύσεις στην γραφειοκρατία και ενισχύοντας τις σύγχρονες διοικητικές δομές.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε ότι ο νέος Κώδικας θα πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τις διοικητικές ανάγκες των φορέων, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία. Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε τη σημασία της κωδικοποίησης των διασκορπισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων σε ένα ενιαίο και λειτουργικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Καταλήγοντας, η ΚΕΔΕ θέτει ξεκάθαρα τις νέες της προτεραιότητες, εστιάζοντας στη βελτίωση των υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, καθώς και στην ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις στη διοίκηση των μεγάλων πόλεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr