Λογιστικά πρότυπα: Νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση

Λογιστικά πρότυπα: Νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση

Η μεταρρύθμιση του λογιστικού πλαισίου στη αυτοδιοίκηση θα βελτιώσει τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα εποχή με την εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ), το οποίο ανατρέπει τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών. Στο κέντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η υιοθέτηση ενός ενιαίου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, που στηρίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS). Αυτή η μετάβαση θα συμβάλει στη συνεπή καταγραφή δεδομένων και στην κατάρτιση ενοποιημένων οικονομικών αναφορών.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή του ΛΠΓΚ στις λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και στους δήμους και τις περιφέρειες. Σημαντική είναι η μεταβατική περίοδος που ορίζεται το 2025, η οποία προσφέρει την ευκαιρία στους φορείς της αυτοδιοίκησης να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και να καταγράψουν πλήρως την περιουσία και τις υποχρεώσεις τους. Η δημιουργία μητρώων για πάγια, μισθώσεις και άλλες οικονομικές κατηγορίες θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

Αν και η μεταρρύθμιση απαιτεί σημαντικές προσαρμογές, στόχος της είναι να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αξιοπιστία των φορέων της αυτοδιοίκησης, διασφαλίζοντας την καλύτερη χρήση των δημόσιων πόρων και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της τεχνολογικής προσαρμογής κρίνεται κρίσιμος για την επιτυχία αυτής της μετάβασης σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας.

Τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΛΠΓΚ περιλαμβάνουν:

1. Υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με ενιαίο τρόπο για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης.

2. Εφαρμογή λογιστικής πλήρους δεδουλευμένης βάσης, που βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).

3. Εφαρμογή κοινού σχεδίου λογαριασμών με ενιαία οικονομική ταξινόμηση για τον προϋπολογισμό και τη λογιστική.

4. Δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών ταξινομήσεων, με υποχρεωτικές τις οικονομικές, διοικητικές και λειτουργικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play