Ο δήμος Νέας Σμύρνης δίνει χρόνο και χώρο στους νέους

Ο δήμος Νέας Σμύρνης δίνει χρόνο και χώρο στους νέους

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 50 ημερών της νέας δημοτικής Αρχής στη Νέα Σμύρνη γίνεται εμφανές πως μια από τις βασικές προτεραιότητές της είναι η νεολαία.

Σε αυτό συνηγορούν το ότι από τις πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν και ανακοινώθηκαν είναι από τη μία μεριά. η θέσπιση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και από την άλλη, η σύνταξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027 (European Youth Capital).

Η υποψηφιότητα κατατέθηκε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (European Youth Forum) για έναν θεσμό, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε το 2009 και το 2014 αναγνωρίστηκε από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η συμμετοχή της νεολαίας σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες που προωθούν τις δημοκρατικές λειτουργίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις περιλαμβάνονται επίσης η εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας στους νέους και νέες με αναπηρία, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτυπικών αντιλήψεων και διακρίσεων, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και οι πολιτικές ένταξης περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων.

Σχετικά με την υποψηφιότητα της Νέας Σμύρνης, αυτή εντάσσεται στον χαρακτήρα εξωστρέφειας του δήμου που θέλει να διαμορφώσει ο δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης και ο φάκελος που κατατέθηκε προβάλει την προσφυγική καταγωγή της πόλης ως παράδειγμα αναγέννησης μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Μέσα στον φάκελο γίνεται ειδική μνεία στη μητρογονική πόλη της Σμύρνης ως παράδειγμα κοσμοπολιτισμού, διαπολιτισμικότητας και συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτικών κοινοτήτων. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί η δημιουργία Συνδέσμου Φιλίας των νέων της Σμύρνης και της Νέας Σμύρνης, με απώτερο στόχο και τη διεξαγωγή Διεθνούς Συνεδρίου το φθινόπωρο του 2027.

Την υποψηφιότητα «έτρεξαν» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Νεολαίας Κώστας Αναγνωστόπουλος, η αντιδήμαρχος Σχολικών Υποδομών και Φιλοζωίας Μαρίνα Δεκούλου, η δημοτική σύμβουλος Ράνια Οικονόμου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Κικίδης.

«Αναλάβαμε στις αρχές του Ιανουαρίου κι ένας δημοτικός σύμβουλος, που είναι εκπαιδευτικός, μας έκανε την αναφορά γι’ αυτό το ζήτημα. Ο δήμαρχος έδειξε αμέσως ενδιαφέρον γιατί αφορά στους νέους κι έτσι εμείς ‘’τρέξαμε’’ την υποψηφιότητα για να προλάβουμε την ημερομηνία κατάθεσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναγνωστόπουλος για το πώς αποφασίστηκε το να διεκδικήσει η Νέα Σμύρνη την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2027. Και συνεχίζει:

«Δεν είμαστε η πρώτη ελληνική πόλη που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Το 2014 ήταν η Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Ξεκινήσαμε να δούμε τις απαιτήσεις που έχει η κατάθεση μιας τέτοιας υποψηφιότητας, ξεπεράσαμε τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και το τολμήσαμε σε τόσο σύντομο διάστημα, όταν άλλες πόλεις προετοιμάζονται και δύο χρόνια για την κατάθεση της υποψηφιότητας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι ως δημοτική Αρχή, που καταφέραμε να φτιάξουμε έναν πλήρη φάκελο. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν το αναλάβουμε αυτή τη φορά, εμείς θα το διεκδικούμε κάθε χρόνο».

Στις 26 Απριλίου θα ανακοινωθεί το ποιές υποψήφιες πόλεις θα περάσουν στη Β’ φάση της υποψηφιότητας και θα καταλήξουν σε πέντε φιναλίστ, για την τελική επιλογή. Ως προς τις επιδιώξεις του δήμου μέσα από αυτόν τον θεσμό, ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, λέει: «Φιλοδοξία του δήμου σε περίπτωση ανακήρυξης, είναι να καταστεί η πόλη ένα διεθνές κέντρο ειρήνης, συνεργασίας και προόδου, αλλά και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, θεσμικές, διοικητικές και υλικοτεχνικές, να παραμείνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ειδικά ως προς τη νεολαία, αυτό που θέλουμε είναι να την ενεργοποιήσουμε, θα βοηθήσει πολύ η ανακήρυξη ως προς αυτόν τον τομέα. Να αναπτύξουμε μια σειρά από δράσεις πάνω σε πράγματα και ζητήματα που αφορούν τους νέους. Υπάρχει ακόμη ένας ραδιοφωνικός σταθμός από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε και για τους νέους, να έχουν εκπομπή ή να παρουσιάζονται οι καλλιτεχνικές τάσεις των νέων και οι όποιες καλλιτεχνικές δημιουργίες τους. Θέλουμε δηλαδή να δώσουμε στους νέους χρόνο και χώρο ώστε να εκφραστούν, να είναι εκεί έξω στην πόλη και να τους βλέπουμε. Επομένως, θα βοηθήσει πολύ ο θεσμός, πέρα από το ότι θα αναπτυχθούν υποδομές, αλλά και άλλες ευκαιρίες για δράσεις της νεολαίας».

Σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο των νέων, ο κ. Αναγνωστόπουλος απαντά: «Μας ενδιαφέρει να τονίσουμε την ιστορία της πόλης και θα ήταν καλό να φέρουμε σε επαφή τους νέους της Σμύρνης και της Νέας Σμύρνης. Κατά καιρούς οι δύο πόλεις βρίσκονται σε επικοινωνία, υπάρχει και το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, υπάρχει πεδίο για ανάπτυξη της επαφής».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων

Παράλληλα με την κατάθεση της υποψηφιότητας, ο δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης προχωρά και στη θέσπιση ενός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αφουγκραστεί η δημοτική Αρχή τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες των νέων ανθρώπων, να συνδιαμορφώσει λύσεις στα ζητήματα που τους αφορούν και να τους παροτρύνει στις συμμετοχικές διαδικασίες και στην ενασχόληση με τα κοινά.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν ήδη οι προπαρασκευαστικές εργασίες και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Αναγνωστόπουλος και Μαρίνα Δεκόγλου συναντήθηκαν με εκπροσώπους από τα 15μελή συμβούλια όλων των σχολείων της πόλης, δημόσιων και ιδιωτικών, και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο θεσμός.

Οι μαθητές των Λυκείων θα είναι αυτοί που θα συγκροτήσουν την πρώτη βαθμίδα του Συμβουλίου και θα προκύψουν μέσα από ενδοσχολικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε κάθε Λύκειο για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των μαθητών.

Λέει πάνω σε αυτό ο κ. Αναγνωστόπουλος: «Πήγαμε στα σχολεία και μιλήσαμε με τους μαθητές. Είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα από εμάς, επομένως το ζήτημα είναι πώς θα ενεργήσουν τα σχολεία και τα παιδιά. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από μέρους των μαθητών και αποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας. Το υποδέχθηκαν με ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν όλα τα Λύκεια της πόλης, εκτός από ένα ιδιωτικό σχολείο, που δεν θέλησε να συμμετέχει. Μάλιστα, η ανταπόκριση ήταν τόσο ουσιαστική, που σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε δύο διαφορετικά Δημοτικά Συμβούλια Νέων, ένα που θα αφορά τους μαθητές κι ένα για τους νέους της πόλης μας από 18 έως 25 ετών, καθώς είναι διαφορετικές οι ανάγκες και τα ζητήματα που απασχολούν έναν μαθητή, από έναν φοιτητή ή έναν νέο εργαζόμενο».

Τέλος, ως προς τις διαδικασίες αυτών των Συμβουλίων, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισημαίνει: «Φυσικά δεν μπορεί το Συμβούλιο αυτό να πάρει αποφάσεις, θα έχει εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Θα μπορεί στις συνεδριάσεις του να συζητά για τα προβλήματα που θα θέλουν τα παιδιά να αναδείξουν και να μας τα αναφέρουν, θα μπορούν να γνωμοδοτούν, να εισηγούνται θέματα, να καταθέτουν προτάσεις, να μας υποδεικνύουν τις ανάγκες τους. Κι εμείς θα τα ακούσουμε όλα αυτά, θα τα επεξεργαστούμε και θα προσπαθούμε να τα επιλύσουμε».

Και ο αντιδήμαρχος Νεολαίας καταλήγει: «Για εμάς το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων θα είναι κάτι επί της ουσίας, δεν θα είναι απλώς για να συνεδριάζει. Μέσα από αυτό θα ακούσουμε τους νέους της πόλης μας με πολύ μεγάλη προσοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Πληροφορίες ότι δεν επιδοτείται το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σποράδες από την κυβέρνηση – Το διεκδικεί μέχρι τέλους ο Αγγελούδης

Loading

Play