Ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: προκλήσεις και στόχοι

Ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: προκλήσεις και στόχοι

Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: στόχοι και προκλήσεις για την αναβάθμιση της τοπικής διακυβέρνησης. Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου Σχεδίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποσκοπεί στην επανακαθορισμένη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεργάζεται με πέντε εξειδικευμένες υποεπιτροπές, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 17 συνεδριάσεις και εργάζονται για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας.

Οι υποεπιτροπές εστιάζουν σε καθοριστικά ζητήματα, όπως:

Οικονομικά Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εποπτεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κύρια κατεύθυνση των εργασιών περιλαμβάνει την καταγραφή και ενοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, η προθεσμία ολοκλήρωσης του Σχεδίου έχει οριστεί για την 30η Απριλίου 2025.

Το πολιτικό βάρος της πρωτοβουλίας πέφτει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο να ηγείται της προσπάθειας. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, και οι έμπειροι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης συμβάλλουν καθοριστικά στην εκπροσώπηση των αναγκών και προτεραιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σύνταξη του νέου Κώδικα δεν είναι απλώς μια νομοθετική διαδικασία αλλά μια στρατηγική παρέμβαση με στόχο τον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα στη διακυβέρνηση των τοπικών αρχών. Οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αναμένεται να επιλύσει χρόνιες αδυναμίες και να διευκρινίσει τις αρμοδιότητες.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τη θεσμική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να καταστεί βασικός παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κοντινός προς τον πολίτη θεσμός, και οι αιρετές διοικήσεις καθημερινά στηρίζουν τους δημότες. Οι πρόσφατες υγειονομικές και ενεργειακές κρίσεις έχουν δοκιμάσει τις αντοχές των Δημοτικών Αρχών, που με περιορισμένους πόρους κατάφεραν να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play