Σημαντική τηλεδιάσκεψη για την έγκαιρη προειδοποίηση κατά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη

Σημαντική τηλεδιάσκεψη για την έγκαιρη προειδοποίηση κατά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη

Η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών εστίασε στη διαχείριση υδάτων και την προειδοποίηση για ακραία φαινόμενα. Τα θέματα της διαχείρισης υδάτων και της έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία φαινόμενα αποτέλεσαν το επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους της Κρήτης, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Παρουσιάστηκε δίκτυο αυτόματων σταθμών παρακολούθησης υδάτων, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες παραμέτρους όπως η στάθμη υδάτων, η ξηρασία και η ρύπανση και αξιοποιεί προγνωστικά μοντέλα για την έγκαιρη προειδοποίηση πλημμυρών, προσφέροντας κρίσιμο χρόνο αντίδρασης στην Πολιτική Προστασία.

Στην Κρήτη, έχουν ήδη εγκατασταθεί πέντε σταθμοί παρακολούθησης σε Κερίτη, Γιόφυρο, Μύρτο και Σητεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλήρης κάλυψη του νησιού θα απαιτούσε 50-60 σταθμούς, ενώ η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για πρακτικές λύσεις, υπογραμμίζοντας τη στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης στο ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο παράγει σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ματαλλιωτάκης υπογράμμισε τη συμβολή της επιστημονικής γνώσης στην προετοιμασία για ακραία φαινόμενα, τονίζοντας ότι το δίκτυο αυτόματων σταθμών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους δήμους, καθώς είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας.

Loading

Play