Θεσσαλονίκη: Δέκα νέες βρύσες στο παραλιακό μέτωπο – Παρουσιάστηκε η πρώτη (ΦΩΤΟ)
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Δέκα νέες βρύσες στο παραλιακό μέτωπο – Παρουσιάστηκε η πρώτη (ΦΩΤΟ)

Πολίτες και επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Καθαρό πόσιμο νερό από την πρώτη δημόσια βρύση που τοποθετήθηκε και λειτουργεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης -στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν συνολικά δέκα- γέμισαν τα παγούρια που προμηθεύτηκαν από την ΕΥΑΘ και ήπιαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο πρόεδρος της εταιρείας Άγις Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα (Παγκόσμια Ημέρα Νερού), την κοινή δράση που «τρέχουν» με την Greenpeace.

Στόχος της δράσης, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι, είναι να γίνει το αυτονόητο …πράξη και οι πολίτες κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να έχουν πρόσβαση στο πολυτιμότερο αγαθό, αυτό του νερού στους δημόσιους χώρους, συμβάλλοντας έτσι ταυτόχρονα και στην προστασία του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η πρώτη δημόσια βρύση λειτουργεί δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η τοποθέτησή της, όπως και των υπόλοιπων εννιά, γίνεται εθελοντικά από τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη συντήρησή τους.

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

«Πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό στον δημόσιο χώρο είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα σε μια σύγχρονη πόλη. Σε συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης επιλέξαμε αυτές τις βρύσες που είναι αισθητικά και λειτουργικά έτσι όπως πρέπει να είναι. Η ΕΥΑΘ προμηθεύει τις βρύσες, το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας της τοποθετεί στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ενώ με τη δημοτική αρχή εξετάζουμε και άλλες δραστηριότητες που μπορούμε από κοινού να “τρέξουμε”, έτσι ώστε να προωθήσουμε τη διαθεσιμότητα και τη χρήση του νερού σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πόλης» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγις Παπαδόπουλος.

«Αποδίδουμε συνολικά δέκα βρύσες σε αυτό το τοπόσημο της πόλης που είναι η Νέα παραλία, ώστε πολίτες και επισκέπτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό» επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ευχαριστώντας την εταιρεία και τους εργαζομένους της για το ενδιαφέρον τους, αλλά και το δίκτυο των εθελοντών της Greenpeace, που με το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, ανέδειξε τη σημασία και αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους.

Μέσα από τη σελίδα του προγράμματος, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 537 δημόσιες βρύσες, οι πολίτες μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν αυτές, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ μπορούν να προσθέτουν και οι ίδιοι όσες εντοπίζουν.

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Με το πρόγραμμα αυτό, η Greenpeace διεκδικεί την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων σε καθαρό πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων καθώς και την ορθολογική χρήση του νερού, επισήμανε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας της Greenpeace Βίκυ Μαγκλάρα, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση εντοπίζεται στην ύπαιθρο. Σημείωσε δε ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την αγανάκτηση που η ίδια ένιωσε, όταν περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας δεν υπήρχε πουθενά δημόσια βρύση να πιει καθαρό πόσιμο νερό. «Δεν ήθελα να πάρω πλαστικό μπουκάλι με νερό κι επειδή πραγματικά ζορίστηκα μέχρι να φτάσω στο γραφείο μου, αποφάσισα την έναρξη του προγράμματος που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής ήδη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαγκλάρα.

«Η καμπάνια ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, με αφορμή την υποχρεωτικότητα των δήμων για δημόσιες βρύσες. Η νέα δημοτική αρχή υιοθέτησε αμέσως αυτή την πρόταση. Εμείς αυτό που κάνουμε ως Σωματείο είναι το ελάχιστο απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργος Αρχοντόπουλος, καλώντας τους πολίτες να τιμήσουν και να στηρίξουν αυτόν τον θεσμό και να προστατέψουν τις βρύσες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, από νωρίς το πρωί στήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής δράσης των παραπάνω φορέων δύο σταντ, απ’ όπου διανέμεται ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους και προσφέρονται δωρεάν παγούρια της ΕΥΑΘ ΑΕ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Επόμενο ραντεβού στην Άνω Πόλη – Νερό από βρύση που έχει να λειτουργήσει 200 χρόνια

Στην Άνω Πόλη δίνουν το επόμενό τους «ραντεβού» δήμος Θεσσαλονίκης και ΕΥΑΘ, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αγγελούδη, θα υδροδοτηθούν άλλες δέκα κρήνες στην περιοχή, πολλές εκ των οποίων έχουν να λειτουργήσουν μέχρι και 200 χρόνια. Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει ο ίδιος, η ΕΥΑΘ ανέλαβε να λύσει το υδραυλικό μέρος των βρυσών και την υδροδότησή τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων να προχωρήσει στην αδειοδότηση για την ανακαίνιση τους κι έτσι, «οι όμορφες παραδοσιακές και από αιώνες βρύσες στους επόμενους μήνες να αποδοθούν για χρήση στους πολίτες και επισκέπτες στον τόπο μας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι το νερό μπορεί να γίνει μέσο για την ειρήνη, όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται αρμονικά για αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο, μπορεί όμως και να προκαλέσει συγκρούσεις, όταν δεν είναι προσβάσιμο από όλους και δεν διανέμεται με δίκαιο τρόπο.

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Έφτασαν οι φορτιστές για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ΟΑΣΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play