Νορβηγία: Ηλεκτρικό το ένα στα τρία αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι

Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Νορβηγία πέρυσι ήταν ηλεκτρικά. Το ποσοστό αποτελεί νέο ρεκόρ για τη χώρα που κρατά σταθερά τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση των πωλήσεων στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς η Πολιτεία εφαρμόζει πλάνο που προβλέπει το οριστικό τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης το 2025.

propoli

Στην προσπάθειά της να δώσει περισσότερα κίνητρα η κυβέρνηση της Νορβηγίας απαλλάσσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τους περισσότερους φόρους και προσφέρει οφέλη, όπως δωρεάν στάθμευση και σημεία φόρτισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 31,2%, την στιγμή που οι πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων υποχώρησαν αισθητά. Συνολικά πουλήθηκαν 46.092 ηλεκτρικά οχήματα. Οι πωλήσεις μοντέλων ντίζελ μειώθηκαν κατά 28% και βενζινοκινητήρων κατά 17%.

Το αναβαθμισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Leaf της Nissan ήταν το κορυφαίο αυτοκίνητο στη Νορβηγία το 2018, ενώ σημαντικές πωλήσεις σημείωσαν μοντέλα της BMW, της VW και τα ηλεκτρικά SUV από την Tesla. Ωστόσο, παραμένει για πολλούς οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων το μεγάλο πρόβλημα φόρτισης των αυτοκινήτων τους, καθώς μεγάλη μερίδα δε διαθέτει πάρκινγκ με φορτιστή και δεν έχει εύκολη πρόσβαση για γρήγορη φόρτιση των μπαταριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading