10 κατηγορίες αυτοκινήτων: Ποια να επιλέξετε αν είστε σε φάση αναζήτησης νέου

Η επιλογή ενός νέου αυτοκινήτου αποτελεί μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Σε μια αγορά γεμάτη ποικιλία, η αναζήτηση του ιδανικού μοντέλου μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά πολλές φορές μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα δύσκολο challenge. Για να διευκολύνουμε αυτήν την απόφαση, χρειάζεται να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τύπους αυτοκινήτων και τις ανάγκες που εξυπηρετούν.

Αν λοιπόν ψάχνετε και εσείς το όχημα που θα σας συνοδεύσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας, εδώ θα βρείτε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

propoli

1.  Suv

Ίσως και τα πιο αγαπημένα αυτοκίνητα πολλών οδηγών, προσφέρουν ενισχυμένη κράτηση, εντός και εκτός δρόμου. Ιδανικά για εξορμήσεις στη φύση, περιλαμβάνουν ευρύχωρη καμπίνα για όλα τα μέλη της οικογένειας. Το μεγάλο τους ύψος χαρίζει περισσότερη ορατότητα και η οικονομία καυσίμου τους δίνει έξτρα πόντους στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Αναζητήστε αυτά που ικανοποιούν τις ανάγκες σας και κάντε την ιδανική επιλογή για εσάς. Στην περίπτωση που δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, τι θα λέγατε να δοκιμάσετε τη μηνιαία μίσθωση αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αξιολογήσετε διαφορετικά μοντέλα και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

2.  Micro Car

Ιδανικά για τις μεγάλες πόλεις καθώς προσφέρουν ευελιξία και οικονομία. Ο συγκεκριμένος τύπος αυτοκινήτων χωράει αποκλειστικά και μόνο δύο άτομα και σας επιτρέπει να παρκάρετε (σχεδόν!) παντού. Από την άλλη, το μικρό τους μέγεθος και η έλλειψη χώρων δε βοηθούν στα μακρινά (ή και κοντινά!) ταξίδια.

3.  Supermini cars

Το πρώτο αυτοκίνητο των περισσότερων νέων, τα supermini είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας και θα τα βρείτε να κινούνται σε όλους τους δρόμους. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά οχήματα με τρεις ή πέντε πόρτες και ικανοποιητικό μέγεθος, καθώς φιλοξενούν άνετα τέσσερις επιβάτες. Ιδανικά για την πόλη, αλλά και για ταξίδια, τα supermini έχουν την πρώτη θέση στις καρδιές πολλών οδηγών.

Μία εναλλακτική έκδοση αυτής της κατηγορίας, είναι τα mini cars. Αυτός ο τύπος αποτελείται από μικρά αυτοκίνητα, τα οποία είναι λιγότερο άνετα και ακατάλληλα για μακρινά ταξίδια.

4.  Hatchback

Τα hatchback ή compact αυτοκίνητα εξυπηρετούν άνετα μια οικογένεια, καθώς είναι ευρύχωρα και σχετικά οικονομικά. Ανήκουν στην μικρο – μεσαία κατηγορία οχημάτων και χαρακτηρίζονται από μεγάλους χώρους και πρακτικότητα. Σε πολλά μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα να “ρίξετε” τα πίσω καθίσματα, προσφέροντας ενιαίο χώρο σε κάθε διαδρομή. Ιδανικό για την πόλη, αλλά και για ταξίδια, αποτελούν τη χρυσή τομή μεταξύ οικονομίας και καλών επιδόσεων.

5.  Sedan

Η κλασική επιλογή του κάθε οικογενειάρχη που επιθυμεί να επενδύσει λίγο παραπάνω στην αγορά του αυτοκινήτου του. Οι τέσσερις πόρτες και ο ξεχωριστός χώρος για το πορτ μπαγκάζ χαρίζουν μεγάλους χώρους και ακόμα πιο άνετα ταξίδια. Ο premium χαρακτήρας αυτής της κατηγορίας αποτυπώνεται και στην τιμή, καθώς περιλαμβάνει σχετικά ακριβά αυτοκίνητα.

6.  Cabrio

Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου είναι η αποσπώμενη οροφή, που χαρίζει έξτρα αίσθηση ελευθερίας. Θα τα βρείτε με δύο ή τέσσερις θέσεις και είναι ιδανικά αυτοκίνητα για εσάς που θέλετε να δώσετε αέρα πολυτέλειας σε κάθε σας μετακίνηση. Οι super επιδόσεις και η όμορφη εμφάνιση θα σας καταπλήξουν, αλλά καλό είναι να έχετε και δεύτερη επιλογή, καθώς τα cabrio δεν είναι κατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες.

7.  Coupé

Τα κατεξοχήν sport αυτοκίνητα, εντυπωσιάζουν σε κάθε τους πέρασμα. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει οχήματα με δύο πόρτες και επικλινή κλειστή οροφή, που κλέβουν καρδιές με τις επιδόσεις τους στην άσφαλτο. Κάντε λοιπόν καλή έρευνα, καθώς στην αγορά θα βρείτε πολλά μοντέλα σε διαφορετικό εύρος τιμών.

Πριν την επιλογή σας, σας προτείνουμε να κάνετε ένα test drive για να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο σας ταιριάζει.

8.  Station wagon

Τα station wagon αυτοκίνητα συνδυάζουν αρμονικά το μέγεθος των sedans και τη φιλοσοφία των πολλών πορτών των hatchbacks, προσφέροντας μεγάλους χώρους και άνεση στα ταξίδια. Αν και η πρακτικότητά τους είναι αναμφισβήτητη, στη χώρα μας δε γνωρίζουν τη δημοφιλία που τους αξίζει, καθώς η εμφάνισή τους είναι αμφιλεγόμενη, κυρίως λόγω του μεγάλου τους μήκους που δε βοηθάει στις διαδρομές μέσα στην πόλη.

9.  Crossover

Κατάλληλα για οικογένεια, τα crossovers προσφέρουν μεγάλους χώρους, καθώς συνδυάζουν άψογα κάποια από τα χαρακτηριστικά των hatchback και των SUV αυτοκινήτων. Οι συγκριτικά χαμηλότερες τιμές από τα SUVs, τα κάνουν να προτιμώνται από τις σύγχρονες οικογένειες που στοχεύουν στην πρακτικότητα και την άνεση. Αν και δεν έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα, όπως οι προηγούμενες κατηγορίες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και η εμπορική επιτυχία που παρουσιάζουν είναι τεράστια.

10.  MPV

Τα MVP ή αλλιώς πολυμορφικά αυτοκίνητα απευθύνονται σε μεγάλες οικογένειες που αποζητούν άπλετους χώρους, έχουν κατοικίδια και θέλουν πρακτικές λύσεις σε κάθε τους διαδρομή. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, βρείτε το αγαπημένο σας μοντέλο και βάλτε την άνεση στην καθημερινότητα.

Τώρα λοιπόν που γνωρίσατε τις βασικές κατηγορίες, είστε έτοιμοι να κάνετε την έρευνα που θα σας οδηγήσει στο ιδανικό αυτοκίνητο. Καλές βόλτες!

Δείτε επίσης: Μειώθηκαν τα οδικά τροχαία δυστυχήματα τον Σεπτέμβριου του 2023

Loading