Ο μέσος όρος ηλικίας του ευρωπαϊκού στόλου αυξάνεται συνεχώς και πλέον έχει φθάσει τα 12,5 έτη, με μόνο τρεις χώρες (Αυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο) να διατηρούν μονοψήφιο αριθμό. Στη Ελλάδα, ο μέσος όρος είναι τα 17,5 έτη.
Το 2013, η μέση ηλικία των επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ ήταν 10,9 έτη. Δέκα χρόνια μετά, το 2023, αυξήθηκε στα 12,5 χρόνια, ένα γεγονός που δείχνει ότι τα αυτοκίνητα στην Ευρώπη διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους ιδιοκτήτες τους . Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, η αβεβαιότητα στους δημοσιονομικούς κανόνες και άλλες κυβερνητικές αποφάσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν τους Ευρωπαίους οδηγούς να κρατούν τα αυτοκίνητά τους περισσότερο . Η αναμονή για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων συμβάλλει επίσης στην αύξηση της ηλικίας των αυτοκινήτων, καθώς οι ιδιώτες καταναλωτές προτιμούν να διατηρούν τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά τους περισσότερο, αντί να επενδύσουν σε EV.
Η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των οχημάτων έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτή η παράταση της διάρκειας ζωής των οχημάτων μειώνει τη ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα. Οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα μεταχειρισμένα οχήματά τους περισσότερο, γεγονός που έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς αυτά είναι συχνά πιο ρυπογόνα και διαθέτουν λιγότερα συστήματα ασφαλείας.
Η γήρανση των ευρωπαϊκών οχημάτων προβλέπεται να επηρεάσει τη βιομηχανία aftermarket, καθώς τα παλαιότερα οχήματα απαιτούν περισσότερα σέρβις και επισκευές. Η βιομηχανία ανταλλακτικών πρέπει να εστιάσει στις αυξανόμενες ανάγκες για επισκευές και συντήρηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να αναπτύξει γνώσεις για την επισκευή των παλαιών οχημάτων. Επιπλέον, η προμήθεια των ανταλλακτικών θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη, ακόμα και για πολύ παλιά αυτοκίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ