Αυξημένη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως και 40% περισσότερο από το αναμενόμενο

Αυξημένη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως και 40% περισσότερο από το αναμενόμενο

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να διαρκέσουν έως και 40% περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα χρειαστεί να αντικαταστήσει την μπαταρία του αυτοκινήτου του αρκετά μετά από τον αρχικό του προγραμματισμό.

Μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση έχουν δοκιμάσει σε εργαστήρια πολλές μπαταρίες χρησιμοποιώντας σε αυτές σταθερό ρυθμό φόρτισης – εκφόρτισης. Παράλληλα, επανέλαβαν τον συγκεκριμένο κύκλο γρήγορα πολλές φορές για να δουν την συμπεριφορά της μπαταρίας. Αυτός ο τρόπος, δηλαδή η γρήγορη φόρτιση- εκφόρτιση από την αρχή μέχρι το τέλος, θεωρείται ακραία περίπτωση, καθώς οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν συνήθως τα αυτοκίνητά τους σε φυσιολογικές συνθήκες μετακίνησης όπως στις μετακινήσεις τους στις πόλεις, σε μποτιλιάρισμα και σε ταξίδι με συγκεκριμένες ταχύτητες, όπου υπάρχει μια σταδιακή ροή απώλειας ενέργειας. Στην πραγματική οδήγηση δεν υπάρχουν μόνο επιταχύνσεις, αλλά και φρεναρίσματα, καθώς και ανάκτηση ενέργειας. Δεδομένα που φορτίζουν τις μπαταρίες και τις αφήνουν να ξεκουράζονται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, οι τιμές των μπαταριών έχουν πέσει περίπου 90% τα τελευταία 15 χρόνια και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% της τιμής ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παρόλο που οι τιμές των μπαταριών έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές σχεδίασαν τέσσερις τύπους προφίλ εκφόρτισης EV, από την τυπική σταθερή εκφόρτιση έως τη δυναμική εκφόρτιση με βάση πραγματικά δεδομένα οδήγησης. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 92 μπαταρίες ιόντων λιθίου για περισσότερα από δύο χρόνια σε όλα τα προφίλ εκφόρτισης. Στο τέλος, όσο πιο ρεαλιστικά ήταν τα προφίλ που χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματική οδηγική συμπεριφορά, τόσο υψηλότερο ήταν το προσδόκιμο ζωής των μπαταριών.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γρήγορες επιταχύνσεις δεν επιταχύνουν τη γήρανση της μπαταρίας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο ένας από τους τρεις κύριους συγγραφείς της μελέτης, Alexis Geslin. Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε, επίσης, διαφορές στη γήρανση της μπαταρίας λόγω πολλών κύκλων φόρτισης- εκφόρτισης σε σχέση με τη γήρανση της μπαταρίας που έρχεται με τον καιρό. Τέλος, οι μπαταρίες που μένουν αχρησιμοποίητες για κάποιο διάστημα, δεν θα λειτουργούν τόσο καλά σε σχέση με τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Loading

Play