Έλεγχοι που χρειάζεται να κάνουμε στο αυτοκίνητο είτε είναι δικό μας είτε όχι

Έλεγχοι που χρειάζεται να κάνουμε στο αυτοκίνητο είτε είναι δικό μας είτε όχι

Ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα μεταφοράς είναι αναμφισβήτητα το αυτοκίνητο κι όχι αδίκως, καθώς η ευκολία και η άνεση που προσφέρει σε οδηγό και συνεπιβάτες είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στον δρόμο λοιπόν καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες μοντέλα, τα οποία αντικατοπτρίζουν απόλυτα το προσωπικό γούστο και τις ανάγκες των ιδιοκτητών (ή ενοικιαστών!) τους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για την κατάστασή τους.

Είναι απαραίτητο συνεπώς ο κάθε οδηγός να μεριμνά για την ασφάλεια του οχήματός του και να προβαίνει τακτικά σε ελέγχους, ώστε να μπορεί να κινείται αξιόπιστα τόσο για την προστασία των υπόλοιπων οδηγών, όσο και για τον ίδιο και τους συνεπιβάτες του. Ποιοι είναι όμως οι έλεγχοι που πρέπει να κάνουμε στο αυτοκίνητο είτε είναι δικό μας, είτε το μισθώνουμε με κάποια υπηρεσία leasing; Σας τους περιγράφουμε όλους παρακάτω, για αυτό πάμε να ξεκινήσουμε!

Ελαστικά αυτοκινήτου

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου ανήκουν στα πιο σημαντικά μέρη του, καθώς μέσω αυτών ενώνεται το όχημα με τον δρόμο και συνεπώς αποτελούν τον μοναδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ οδοστρώματος και οδηγού. Χρειάζεται λοιπόν να βρίσκονται συνεχώς σε καλή κατάσταση και να τα ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο απλός έλεγχος μπορεί να γίνει εύκολα από τον οδηγό και αφορά τρία πράγματα: την πίεση, την φθορά και τη ρεζέρβα.

Πιο αναλυτικά, ο οδηγός μπορεί να συγκρίνει την τρέχουσα πίεση των ελαστικών (και της ρεζέρβας) με την προτεινόμενη τιμή από τον κατασκευαστή (η τιμή αυτή βρίσκεται συνήθως σε αυτοκόλλητο εντός του αυτοκινήτου). Επιπλέον, μπορεί να τσεκάρει αν υπάρχουν ξένα σώματα πάνω στα λάστιχα ή κάποια παραμόρφωση. Είτε λοιπόν το αυτοκίνητο είναι ιδιόκτητο, είτε ο οδηγός επωφελείται από κάποια μορφή εκμίσθωσης, όπως είναι το leasing στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι απαραίτητος και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων.

Λάδια και λοιπά υγρά αυτοκινήτου

Τα λάδια αυτοκινήτου συνδέονται άμεσα με την καλή λειτουργία του κινητήρα και είναι σημαντικό να τα ελέγχουμε ανά 7500 χλμ. Χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζουμε το ιξώδες του λαδιού που είναι κατάλληλο για το όχημα και να το προσθέτουμε στο δοχείο λαδιού, αν αντιληφθούμε από τον οπτικό έλεγχο ότι η στάθμη του έχει κατέβει.

Την ίδια προσοχή είναι καλό να δείξουμε και στα υπόλοιπα υγρά που βρίσκονται στον χώρο του κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκουμε τα υγρά φρένων, το υγρό του υδραυλικού τιμονιού, το αντιψυκτικό υγρό και το καθαριστικό υγρό των υαλοκαθαριστήρων. Αν αντιληφθούμε λοιπόν ότι η στάθμη τους έχει κατέβει, χρειάζεται να προσθέσουμε νέο υλικό. Προσοχή όμως! Στο υγρό φρένων μπορεί να επέμβει μόνο κάποιος ειδικός, καθώς η χαμηλή στάθμη φανερώνει και την φθορά τους.

Μπαταρία και φώτα αυτοκινήτου

Συνεχίζουμε με τη μπαταρία του αυτοκινήτου, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κλειστού τύπου και φέρει διάρκεια ζωής περίπου 2-3 χρόνια. Μπορούμε λοιπόν να τσεκάρουμε το πάνω μέρος της και να δούμε την “σφραγίδα” με την ημερομηνία τοποθέτησής της. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε αν θέλει άμεση αλλαγή ή πότε πλησιάζει η ημερομηνία αλλαγής της.

Έναν γρήγορο έλεγχο είναι καλό να κάνουμε και στις λάμπες του αυτοκινήτου, ενεργοποιώντας τα φώτα και τα alarm. Έτσι θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τυχόν καμμένους λαμπτήρες και να τους αντικαταστήσουμε όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης

Για το τέλος αφήσαμε τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης που είναι απαραίτητο να υπάρχει στο πορτ μπαγκάζ όλων των αυτοκινήτων. Αυτός αποτελείται από το φαρμακείο, τον πυροσβεστήρα, τα ειδικά γάντια και το φωσφοριζέ γιλέκο, τον γρύλο και τον σταυρό για την τοποθέτηση της ρεζέρβας, έναν φακό και τα καλώδια ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το προειδοποιητικό τρίγωνο, το οποίο όμως θα αντικατασταθεί σύντομα από έναν προειδοποιητικό φάρο V16, λόγω των αυξημένων κινδύνων που συνοδεύουν τη χρήση του.

Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί έλεγχοι που μπορούμε να κάνουμε στο αυτοκίνητο μόνοι μας. Φυσικά δεν πρέπει να αμελούμε τους μεγαλύτερους ελέγχους σε αξιόπιστα συνεργεία, οι οποίοι θα μεγιστοποιήσουν τα επίπεδα ασφαλείας και θα μας γεμίσουν με σιγουριά σε κάθε διαδρομή!

Loading