Είναι τα κάμπριο ασφαλέστερα από τα αντίστοιχα κλειστά αυτοκίνητα;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), σύμφωνα με την οποία οι ανοιχτές εκδόσεις των αυτοκινήτων – τα γνωστά κάμπριο – δεν υστερούν στο κομμάτι της παθητικής ασφάλειας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά οχήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κάμπριο είναι εξίσου ασφαλή από τα κλειστά, αν όχι ασφαλέστερα. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη μελέτη με βάση τα πραγματικά ατυχήματα.

propoli

Έτσι, το IIHS συνέλεξε στοιχεία από τα τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά θανάτων όσον αφορά ανοιχτά και αντίστοιχα κλειστά μοντέλα ηλικίας 1 έως 5 ετών για την περίοδο 2014-2018 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιθανότητα ατυχήματος στα καμπριολέ ήταν 6% μικρότερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα. Αντίστοιχα, τα ποσοστά θανάτων ήταν 11% χαμηλότερα στα καμπριολέ, παρόλο που η πιθανότητα ο οδηγός να εκτοξευτεί από τη θέση του σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με ένα κλειστό όχημα (21% έναντι 17%).

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι παρατηρήθηκαν μικρές διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των οδηγών ανάλογων με τον τύπο του οχήματος. Οι οδηγοί ανοιχτών μοντέλων φορούσαν συχνότερα ζώνη ασφαλείας και δεν ξεπερνούσαν τόσο συχνά τα όρια ταχύτητας – αν και ήταν λίγο πιο πιθανό να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες κάμπριο είναι λιγότερο πιθανό να τα οδηγήσουν σε κακές καιρικές συνθήκες ή σε πολυσύχναστους δρόμους, κάτι που μειώνει την πιθανότητα σοβαρού τροχαίου.

Ο Eric Teoh, υπεύθυνος στατιστικής του IIHS, δήλωσε με νόημα: «Τα ευρήματα μπορεί να μη δείχνουν ότι τα καμπριολέ προσφέρουν καλύτερη προστασία για τους επιβάτες τους σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, αλλά υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει στατιστική βάση για οποιαδήποτε ανησυχία ότι η απουσία σταθερής οροφής τα καθιστά πιο επικίνδυνα. Με βάση αυτή τη μελέτη, τα καμπριολέ δεν κρύβουν κινδύνους. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα ανοιχτό μοντέλο, καλό θα ήταν να ελέγξετε τη βαθμολογία του στις δοκιμές πρόσκρουσης και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στον εξοπλισμό του – ακριβώς όπως θα κάνατε και για οποιοδήποτε άλλο όχημα.»

Δείτε επίσης: Αποκαλύψεις για το νέο Opel Mokka (vid)

Loading