Μ. Βρετανία: Αρνητικό ρεκόρ στην παραγωγή αυτοκινήτων

Βουτιά 41,4% στην παραγωγή αυτοκινήτων – Ιστορικό 65ετίας

Για εξαιρετικά ανησυχητικούς αρθμούς μιλά η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Κινητήρων και ζητά τη συνδρομή της βρετανικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, βουτιά 41,4% σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων της Μ. Βρετανίας, ως απότοκο της κρίσης με την έλλειψη ημιαγωγών, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Κινητήρων (SMMT).

Σύμφωνα με τα νούμερα, ο περασμένος Οκτώβριος φαίνεται να είναι ο χειρότερος μήνας στα χρονικά από το 1956 και διαδοχικά ο τέταρτος μήνας μειωμένης παραγωγικής διαδικασίας. Η συνολική παραγωγή μόλις που άγγιξε τα 64.729 οχήματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για τα δεδομένα.

Τα αίτια έχουν σχέση με τις ελλείψεις ημιαγωγών που έχουν παγώσει την παραγωγική δραστηριότητα μέσα στην πανδημία αλλά και στην γενικότερη έλλειψη πρώτων υλών μέσα στην περίοδο αυτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι οριστικό, όπως το λουκέτο με το εργοστάσιο της Honda στο Swindon.

«Αυτά τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και δείχνουν πόσο άσχημα πλήττει η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών τους Βρετανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους προμηθευτές τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Mike Hawes.

Την άμεση επέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης ζητά η SMMT, για την αποφυγή ευρείας κρίσης στην παραγωγή. Συγκεκριμένα, ζητά να δοθεί λύση με το υψηλό ενεργειακό κόστος, να υποστηριχθεί η απασχόληση και η κατάρτιση των εργαζομένων και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι ταμειακές ροές των οποίων βρίσκονται υπό πίεση και καταγράφουν ιστορικά φτωχούς αριθμούς παραγωγής.

Δείτε επίσης: Πέτσας: Μικρές εξαιρέσεις στον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα υπάρξουν