Μείωση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2025

Μείωση πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2025

Τον Ιανουάριο του 2025, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά -2,6%. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες αγορές της ΕΕ παρουσίασαν πτώση: Γαλλία (-6,2%), Ιταλία (-5,8%) και Γερμανία (-2,8%). Αντίθετα, η Ισπανία κατέγραψε αύξηση 5,3%. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατέλαβαν το 15% της αγοράς.

Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) αποτελούσαν το 15% του μεριδίου αγοράς, σημειώνοντας αύξηση από το 10,9% τον Ιανουάριο του 2024. Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκαν, κατακτώντας σχεδόν το 34,9% της αγοράς και έγιναν η πιο προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των αγοραστών αυτοκινήτων της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ μειώθηκε στο 39,4% από 48,7% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων).

Οι πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 34% στις 124.341 μονάδες, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 15%. Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής κατέγραψαν ισχυρά διψήφια κέρδη: Γερμανία (+53,5%), Βέλγιο (+37,2%) και Ολλανδία (+28,2%), ενώ η Γαλλία σημείωσε ελαφρά πτώση -0,5%.

Οι νέες ταξινομήσεις υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18,4%, με σημαντική ανάπτυξη στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές: Γαλλία (+52,2%), Ισπανία (+23,5%), Γερμανία (+13,7%) και Ιταλία (+10,6%). Οι εγγραφές των plug-in υβριδικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 8,5% στις 61.406 μονάδες, κυρίως λόγω σημαντικών μειώσεων σε βασικές αγορές όπως το Βέλγιο (-66,6%) και η Γαλλία (-54%).

Οι ταξινομήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σημείωσαν σημαντική πτώση 18,9%, με όλες τις μεγάλες αγορές να παρουσιάζουν μείωση. Η Γαλλία είδε τη μεγαλύτερη πτώση (-28,2%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (-23,7%), την Ιταλία (-17%) και την Ισπανία (-11,1%). Συνολικά, διψήφιες μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες αγορές της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, οι ταξινομήσεις όλων των κατηγοριών των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων σημείωσαν σημαντική πτώση κατά 16,4%, με 10.663 πωλήσεις τον Ιανουάριο. Τα καινούργια φορτηγά έφθασαν τις 768 μονάδες, ενώ τα λεωφορεία αυξήθηκαν σε 133 μονάδες.

Loading

Play