Αισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων CEOs για την ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεών τους

Ένα κλίμα αισιοδοξίας αναδεικνύεται μεταξύ των Ελλήνων CEOs σχετικά με την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεών τους, όπως προκύπτει από τη 27η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Διευθυνόντων Συμβούλων της PwC (27th Annual Global CEO Survey) για την Ελλάδα.

Δεδομένα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 76% των Ελλήνων CEOs θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καταγράφοντας υψηλότερη αισιοδοξία σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους τους. Πάνω από το 54% εξ’ αυτών δηλώνει πάρα πολύ ή εξαιρετικά σίγουρο για την προοπτική αύξησης των εσόδων τους.

Περισσότεροι από το 79% των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνωρίζουν την τεχνολογία, τις καταναλωτικές προτιμήσεις, τις ενέργειες των ανταγωνιστών και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ως βασικούς καταλύτες της αλλαγής. Το 33% των Ελλήνων CEOs ανέφερε ότι πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων προήλθε από νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Το 89% έχει ήδη σημειώσει πρόοδο ή έχει ολοκληρώσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεών τους, ενώ το 1/3 έχει προχωρήσει σε αποδοχή χαμηλότερων ποσοστών απόδοσης για επενδύσεις που υποστηρίζουν το κλίμα. Το 63% αναμένει πως η GenAI θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας τους στα επόμενα 3 χρόνια, αν και μέχρι στιγμής μόνο λίγοι έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές τους σε αυτά τα νέα δεδομένα. Επιπλέον, το 41% προσδοκούν βελτίωση της κερδοφορίας τους κατά περισσότερο από 5% λόγω της GenAI, ενώ στο 64% καταγράφεται εκτίμηση ότι ο κίνδυνος κυβερνοασφάλειας θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά εξαιτίας της GenAI. Τέλος, το 27% των Ελλήνων CEOs θεωρεί την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ως τις κύριες απειλές για τους επόμενους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις προκλήσεις είναι πλήρως εκτεθειμένοι.

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC Ελλάδας, «η διάκριση που έλαβε η χώρα από τον Economist ως η οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023 -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- επιβεβαιώνει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ανάπτυξης μετά την πανδημία. Θυμίζουμε ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από ουσιαστική βελτίωση στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Το θετικό πνεύμα αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, με περισσότερους από τους μισούς Έλληνες CEOs να δηλώνουν υψηλή εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες των εταιρειών τους, με σημαντικά αυξημένα ποσοστά σε σχέση με πέρυσι. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες CEOs αναζητούν καλύτερη ανάπτυξη του αριθμού των εργαζομένων σε όλους τους τομείς σε comparison με τους διεθνείς ομολόγους τους, διατηρώντας ωστόσο πιο προσεκτική στάση απέναντι στις αυξήσεις τιμών.

Στην παρούσα φάση, οι CEOs δίνουν έμφαση στην καινοτομία στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την τεχνολογική πρόοδο, ενώ αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Παρόλο που υπάρχει αυτή η αισιόδοξη στάση, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ανησυχίες για τη μακροοικονομική αστάθεια και τον πληθωρισμό παραμένουν αιτία ανησυχίας. Στην Ελλάδα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούν για τις ενέργειές τους σχετικά με τη διαχείριση του κλίματος, ενώ η πλειονότητα των CEOs έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία για βιώσιμες πρωτοβουλίες, προχωρώντας σε φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, ακόμα και αν αυτές παρουσιάζουν χαμηλότερες οικονομικές αποδόσεις.

Η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) φέρει καταλυτική επίδραση, με τους συμμετέχοντες να εκτιμούν ότι θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών τους, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουν τους κινδύνους από τις επιθέσεις στον κυβερνοάσφαλεια και τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 76% του δείγματος εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει βελτίωση τους επόμενους 12 μήνες, και πάλι διαγράφοντας μια πιο αισιόδοξη προοπτική σε σχέση με τους παγκόσμιους ανάλογους CEOs.

Επιπροσθέτως, το 54% των συμμετεχόντων είναι συντριπτικά ή ιδιαίτερα βέβαιοι για την πορεία αύξησης των εσόδων τους, γεγονός που οφείλεται στους υψηλούς ρυθμούς αύξησης που παρουσίασε ο κλάδος κατά την προηγούμενη χρονιά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη για μελλοντικές προοπτικές. Οι ελληνικές εταιρείες διαβλέπουν τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κύπρο ως τις τρεις σημαντικότερες χώρες για την αύξηση εσόδων τους, δίνοντας έμφαση στη Δυτική Ευρώπη σε σύγκριση με το 2023.

Μια κοινή συνισταμένη που αναδύεται στις απαντήσεις των συμμετεχόντων είναι η ανάγκη για επανεφεύρεση του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Περισσότεροι από το 79% (8 στους 10) των συμμετεχόντων θεωρούν καθοριστικούς αναδείκτες τις παρακάτω πτυχές: την τεχνολογία, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις στρατηγικές των ανταγωνιστών και τις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Σημειώνεται ότι στο 1/3 των περιπτώσεων, πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων προήλθε από νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ περισσότερο από το 75% των επιχειρήσεων έχει αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες με θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους.

Σημειώνεται επίσης ότι το 89% των Ελλήνων CEOs εκφράζουν θετική άποψη για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επενδύσεις που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεών τους. Σχεδόν το 35% έχουν αποδεχθεί χαμηλότερες αποδόσεις για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες CEOs δείχνουν μεγαλύτερη πρόοδο απεξάρτησης από την καύση άνθρακα σε σχέση με τους διεθνείς ομολόγους τους και στην ενσωμάτωσή τους του κλιματικού κινδύνου στα οικονομικά τους σχέδια.

Η νέα τεχνολογία Generative AI αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο, με σχεδόν τους δύο στους τρεις ερωτηθέντες (63%) να προβλέπουν ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας τους στην επόμενη τριετία. Ωστόσο, μόλις λίγες επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει στρατηγικές που συνδέονται με αυτήν την τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, το 41% προγραμματίζει μία βελτίωση στην κερδοφορία της εταιρείας τους κατά πάνω από 5% λόγω της Generative AI. Επίσης, ευελπιστούν σε μεγάλο αντικτύπο στη δημιουργία αξίας της επιχείρησης, τις απαραίτητες δεξιότητες του προσωπικού και στο συγκριτικό τοπίο του ανταγωνισμού. Στους κινδύνους, οι CEOs εκφράζουν πιο έντονες ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια και την εξάπλωση παραπληροφόρησης.

Στο τέλος, όσον αφορά τις προερχόμενες απειλές για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομία, το 27% θεωρεί την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις τις κυριότερες πηγές ανησυχίας, επισημαίνοντας ότι βιώνουν εξαιρετικά ή πολύ αυξημένη έκθεση σε αυτές. Ομοίως, το 64% περιμένει ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα ισχυροποιηθούν τους επόμενους 12 μήνες λόγω της Generative AI.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading