Ανάλυση του ανταγωνισμού στον τομέα των ζωοτροφών

Ανάλυση του ανταγωνισμού στον τομέα των ζωοτροφών

«Δεν διαπιστώνεται ταύτιση τιμών πώλησης μεταξύ των επιχειρήσεων τόσο για τις απλές όσο και για τις σύνθετες ζωοτροφές, παρά μόνο μια παρόμοια τάση στην άνοδο και την κάθοδο των τιμών», όπως προκύπτει από την χαρτογράφηση που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι εταιρίες του δείγματος συνολικά παρουσιάζουν μέσο περιθώριο μικτού κέρδους μεταξύ 10% και 13,6% και μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο, μεταξύ 2% και 4%. Ωστόσο, παρατηρείται ότι, το 2023, που υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων και των τιμών ενέργειας, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυξάνονται, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τα ευρήματα της χαρτογράφησης που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προβαίνει σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού, σε όλες τις αγορές ή όλους τους κλάδους της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στον κλάδο ζωοτροφών, με έμφαση στις ζωοτροφές για αιγοπρόβατα. Οι ζωοτροφές για αιγοπρόβατα επιλέχθηκαν επειδή αυτά τα είδη παραγωγικών ζώων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού πληθυσμού στην Ελλάδα και το αιγοπρόβειο γάλα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή φέτας, η οποία αποτελεί προϊόν μεγάλης σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή.

Αξιολογήθηκαν στοιχεία που συνελέγησαν από 41 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, με την περίοδο αναφοράς να είναι μεταξύ 1/1/2021 και 30/6/2024. Τα κύρια αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο κλάδος των ζωοτροφών χαρακτηρίζεται από «οικονομίες φάσματος» και η διάθεση ζωοτροφών για αιγοπρόβατα συνοδεύεται από άλλες δραστηριότητες σχετικές με τα λοιπά παραγωγικά ζώα.

Loading

Play