Την ανάγκη διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη διάρκεια του πάνελ «Advancing International Cooperation for Climate Action and Energy Transition» που πραγματοποιήθηκε στην COP29 Ελλάδα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σε συνεργασία με το Athens Riviera Forum και το ΥΠΕΝ.
«Δεν υπάρχουν σύνορα στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα βλέπουμε μεγάλες πολιτικές αλλαγές» τόνισε η κα Σδούκου. «Η συνεργασία δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά απαραίτητη» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα πρέπει να δράσει και να προγραμματίσει τις προτεραιότητές της.
Ο υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε στη δέσμευση της χώρας του να συνεργαστεί με την ΕΕ για τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.
«Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το ρόλο μας σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κλείσει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής άνθρακα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας εστίασε στη διαφοροποίηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη και την ανάγκη ηγεσίας και συντονισμού για την επίτευξη κοινών στόχων.
Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Miriam Dalli, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να δράσει μόνη της». Επισήμανε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει κόμβος πράσινης ενέργειας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής ευημερίας και των πράσινων θέσεων εργασίας.
Η Jovana Joksimović, υφυπουργός για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Ένταξη από τη Σερβία, τόνισε ότι η μετάβαση πρέπει να είναι ρεαλιστική και ανθρωποκεντρική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Στη δευτερολογία τους οι υπουργοί εξέφρασαν αισιοδοξία για την πρόοδο που μπορεί να επιφέρει η διεθνής συνεργασία. «Ο λόγος για αισιοδοξία είναι ότι η οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μίλιμπαντ.
Η κα Σδούκου συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαία η ενεργειακή ασφάλεια και η προσιτή ενέργεια για τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «ο καθένας κάνει τη δική του δουλειά όπως ορίζει η ευθύνη του».
«Πλέον είμαστε περισσότεροι σε αυτήν την προσπάθεια και αν συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι σήμερα», πρόσθεσε η Miriam Dalli.
Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Juan Carlos Monterrey, επικεφαλής της αποστολής του Παναμά στην COP29 και ειδικό αντιπρόσωπο για την Κλιματική Αλλαγή.