«Διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Challenge από το Elevate Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα»

«Διαγωνισμός καινοτομίας Innovation Challenge από το Elevate Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα»

Η έναρξη του 4ου Innovation Challenge ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων startups στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσφέρει στις δύο εταιρείες που θα διακριθούν, τη δυνατότητα χρηματοδότησης PoC (Proof of Concept) μέχρι ποσού των 20.000 ευρώ στην καθεμία, με την προοπτική σύναψης σύμβασης εμπορικής συνεργασίας.

Ο εφετινός διαγωνισμός προσκαλεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις -startups να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις επικεντρωμένες σε δύο βασικές θεματικές ενότητες:

1. Δημιουργία ψηφιακής (AI & Νέες Τεχνολογίες) Πλατφόρμας για τη Διασύνδεση των Spin Off και των αποτελεσμάτων της έρευνας (πατεντών) με τους επενδυτές τους ερευνητές και τη βιομηχανία.

2. Δημιουργία εφαρμογής GIS μέσω mobile εφαρμογής που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τη διαχείριση του κάθε κλήρου-καλλιέργειας πριν την πώληση της παραγωγής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2024 διαρκεί η περίοδος υποβολής προτάσεων και η δυνατότητα προετοιμασίας και ενημέρωσης υποψηφίων (μέσω προγραμματισμένης συνάντησης) από το εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μετά τη σχετική αποστολή σχετικού email των ενδιαφερομένων στο hdb4elevategreece@hdb.gr για να οριστεί ο χρόνος επικοινωνίας. Από 12 Δεκεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2024 θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση και επικοινωνία με επιλεγμένους (finalist) και 16 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η μερίδα παρουσιάσεων (Pitching event) και η τελική αξιολόγηση.

Όπως σημείωσε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υπηρετώντας αυτή την στρατηγική ενεργοποιούμε στοχευμένα προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, διευρύνουμε την περίμετρο των ΜμΕ που έχουν πρόσβαση σε μειωμένου επιτοκίου χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την επιχορήγηση μεγάλου μέρους του δανειακού κεφαλαίου με υψηλό ποσοστό εγγύησης έως 80%. Μάλιστα, με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας – το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία– επίσης για πρώτη φορά, το 20% του δανείου μετατρέπεται σε δωρεάν επιχορήγηση, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια καινοτομίας. Παράλληλα, όπως καταδεικνύουν και οι θεματικές ενότητες του φετινού διαγωνισμού, ενισχύουμε τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών, με στόχο την επιτάχυνση της διασύνδεσης της έρευνας με την αγορά, την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας, και ειδικότερα την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού χαρακτήρα των αγροτικών επιχειρήσεων.

Συνεχίζουμε την έμπρακτη στήριξη στην επιχειρηματικότητα για δημιουργία ακόμα περισσότερων νεοφυών-καινοτόμων επιχειρήσεων, τελικά, στη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Επενδύουμε στους νέους, σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους συμπολίτες μας.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, που φιλοξένησε την εκδήλωση, ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όπως επεσήμανε: «..το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, επενδύοντας συστηματικά στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας τα τελευταία 10 χρόνια, στηρίζει έμπρακτα τον Ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Elevate Greece, ελπίζοντας να αναδείξει καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες και ιδέες, προσφέροντάς τους ώθηση για να εισέλθουν δυναμικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά.»

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του Elevate Greece, Τάσος Γαϊτάνης, ανέφερε ότι: «….μέσα από συνέργειες, όπως το Innovation Challenge, πολιτεία και επιχειρηματική κοινότητα δίνουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη και παρέχει γενναίες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς ευκαιρίες για νέες καινοτομίες και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.»

Ο διευθύνων σύμβουλος του Elevate Greece, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, υπογράμμισε τον ρόλο του Elevate Greece ως Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, τονίζοντας τη δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών startups μέσω στρατηγικών δράσεων, όπως αποτελεί και η συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι βασικοί άξονες του Elevate Greece περιλαμβάνουν, αφενός, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των startups σε θέματα όπως η διεθνής ανάπτυξη και η πνευματική ιδιοκτησία, και, αφετέρου, τη δικτύωσή τους με την αγορά μέσω διεθνών συμμετοχών και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση συνεργασιών και επενδύσεων. Τονίστηκε επίσης η σημασία της συλλογής δεδομένων από το οικοσύστημα, ώστε να διαμορφώνονται πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξή τους σε διεθνές επίπεδο και τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τόνισε: «Για 4η συνεχόμενη χρόνια διοργανώνουμε τον επιτυχημένο Διαγωνισμό Innovation Challenge με το Elevate Greece, στηρίζοντας την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσφέρει στις δύο εταιρείες που θα διακριθούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης PoC (Proof of Concept) μέχρι ποσού των 20.000 ευρώ στην καθεμία, με την προοπτική σύναψης σύμβασης εμπορικής συνεργασίας. Αποδεικνύουμε εμπράκτως τη σημασία της δημιουργίας πλατφόρμας διασύνδεσης τεχνοβλαστών με επενδυτές, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και της αποτύπωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος διαχείρισης της παραγωγής μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για τις αγροτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως εργαλεία για την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη βάση της κεντρικής αποστολής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Loading