Ελληνο-Ισραηλινοί συνεργασίες: Νέο φόρουμ για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων

Ελληνο-Ισραηλινοί συνεργασίες: Νέο φόρουμ για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αποτέλεσε το θέμα της συνάντησης που είχαν, χθες, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατζ, και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, έγινε συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και για την μελλοντική σύναψη συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας και των ναυπηγοεπισκευών, του εξοπλισμού ναυσιπλοΐας και ασφάλειας στον τομέα των τροφίμων, στα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, στα συστήματα επικοινωνιών και στις τεχνολογίες πληροφορικής, στην ένδυση, στις κατασκευές και στα δομικά υλικά, στον τουρισμό, τις συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερης σημασίας προσλαμβάνει και η συναντίληψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε δέσμη θεμάτων που αφορούν στην υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά, κυρίως, στα πεδία της καινοτομίας, τα οποία το ΕΒΕΠ έχει τοποθετήσει στην κορυφή των θεμάτων της ατζέντας του.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκαν η δέσμευση για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα Ελληνικά επιμελητήρια μέσα από δράσεις της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, καθώς και οι δυνατότητες για την διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση ισραηλινών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι «η ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας έγινε καθώς το Ισραήλ αποτελεί χώρα πρότυπο και λαμπρό πεδίο γόνιμων εταιρικών σχέσεων όσον αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τα κοινά έργα.»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, αναφερόμενος στη σημασία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθεί αμφίδρομα ο όγκος των διακινούμενων φορτίων μεταξύ των Ισραηλινών λιμένων και του Πειραιά, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κορκίδης, πρότεινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηριακών φορέων των δύο πόλεων-λιμένων του Πειραιά και της Χάιφας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατζ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ήδη εδραιωμένες καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών οντοτήτων των δύο χωρών θα διατηρηθούν και στο μέλλον, σημειώνοντας ότι βούληση της ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας είναι να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΠ θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την διοργάνωση, στην Ελλάδα, Ελληνο-Ισραηλινού φόρουμ, επίκεντρο του οποίου θα είναι η συνεργασία επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

Loading

Play