Η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα του διαγωνισμού του 2014.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας την σημαντικότητα της εξέλιξης, η οποία εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση του ενεργειακού κόστους (key001). Το ΥΠΕΝ αποδέχθηκε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας και θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στη σχετική απόφαση που θα προβλέπει την ακριβή έκταση και την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενώ θα αξιολογηθεί η χωρική επέκταση των ερευνών.
Συγχρόνως, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει σήμερα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στην Ελλάδα υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας (key002).
Η εξέλιξη αυτή προγραμματίζεται με παράλληλη φροντίδα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ώστε να προκύψει μείζων περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα. Επίσης, απελευθερώνονται ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, που θα διευρύνουν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, με στόχο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του.
Η μελέτη, που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της, αφορά σε θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται από τα Αντικύθηρα και καλύπτει τις νότιες και δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, μέχρι τη Ζάκυνθο και τις λοιπές νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, θα απελευθερωθεί η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, για να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Το ενδιαφέρον της Chevron και η ήδη υπάρχουσα παρουσία της ExxonMobil επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, βελτιώνοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.
Η ανάληψη δράσεων για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής προγραμματίζονται με σεβασμό στο περιβάλλον, προσφέροντας ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ