Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς: Νέα κίνητρα και ρυθμίσεις για τις εταιρείες και τα κρυπτονομίσματα

Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς: Νέα κίνητρα και ρυθμίσεις για τις εταιρείες και τα κρυπτονομίσματα

Κίνητρα για την ενθάρρυνση της εισαγωγής εταιρειών στο Χρηματιστήριο, μέτρα για προστασία των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα και η θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο μαζί με τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής Γιώργο Χριστόπουλο.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην περίοδο από το 2019, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο 73,5%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι σε υψηλά 16 ετών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να βγάλει κάποιο πολιτικό συμπέρασμα ή να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την άνοδο του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την Κεφαλαιαγορά καθώς αποτελεί βασικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και της κεφαλαιακής βάσης των επιχειρήσεων. Με το νομοσχέδιο εισάγονται φορολογικά κίνητρα και ενθάρρυνση της ζήτησης και εισαγωγής εταιρειών στο Χ.Α. Επεκτείνονται τα κίνητρα των «Angel investors» και για επενδύσεις στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ παρέχεται έκπτωση δαπανών με προσαύξηση κατά 100% με το ποσό να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, ρυθμίζεται το πλαίσιο για τα ομολογιακά δάνεια με ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία 50%+1, διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις εισηγμένων με μη εισηγμένες επιχειρήσεις και επεκτείνεται ο θεσμός των omnibus accounts. Επίσης, θεσπίζονται διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με βάση τις βέλτιστες πρακτικές.

Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ποινική διάταξη για φυλάκιση σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια, ενώ κάθε πλατφόρμα θα πρέπει να έχει σημείο επαφής σε κάθε χώρα. Μέχρι το 2025 θα δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγησή τους.

Loading

Play