Η ελληνική κεφαλαιαγορά παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Carmine Di Noia του ΟΟΣΑ. Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο στην κεφαλαιαγορά της, κάτι που αντικατοπτρίζει τη γενική οικονομική βελτίωση, όπως δηλώνει ο Διευθυντής Οικονομικών και Επιχειρηματικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Carmine Di Noia. Μιλώντας στο Ot.gr κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας για να συμμετάσχει στην Διεθνή Διάσκεψη για την Εταιρική Διακυβέρνηση που διοργάνωσαν η ΣΕΒ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας, ο κ. Di Noia αναφέρει ότι η χώρα μας έχει επιτύχει σημαντική μακροοικονομική πρόοδο.
Αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά την έκδοση κρατικών ομολόγων και προσθέτει ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ο Di Noia τονίζει ότι η κλειδί για την ανάπτυξη είναι η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της διαφοροποίησης της προσφοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που ευνοεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδυτών.
Ένας αξιοσημείωτος μεταρρυθμιστικός παράγοντας από την πλευρά της χώρας μας είναι η μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος συντάξεων, που εισάγει μια δομή υποστηριζόμενη από περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις αγορές μετοχών και ομολόγων, ενισχύοντας και τις δύο. Ο Di Noia αναφέρεται και σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Σουηδία, που έχει ισχυρή κεφαλαιαγορά παρά τον μικρό πληθυσμό της, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών επενδυτικών λογαριασμών.
Η έμφαση της ελληνικής αγοράς στην οικονομική εκπαίδευση αποτελεί επίσης μια άλλη αξιέπαινη πρωτοβουλία. Ο κ. Di Noia ανέφερε ότι είχε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στην αξιολόγηση χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης του PISA του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί το 2029, αλλά η απόφαση για τη συμμετοχή της χώρας θα ληφθεί φέτος.
Ο κ. Di Noia τόνισε ότι σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όσον αφορά το παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο, αναγνωρίζει ότι η εξελισσόμενη φύση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, φέρνει ευκαιρίες και προκλήσεις.
Καθώς ορισμένα προϊόντα εναρμονίζονται με παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα, άλλα παραμένουν ασαφή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας και της εκπαίδευσης των επενδυτών ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, όπως η λανθασμένη αντίληψη ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ασφαλισμένα όπως οι τραπεζικές καταθέσεις. Ο κ. Di Noia αναγνωρίζει ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το blockchain, μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των χρηματοοικονομικών αγορών, αλλά χρειάζεται προσοχή για να περιοριστούν οι κίνδυνοι.
Αναφορικά με την ανάγκη της Ευρώπης για παγκόσμιους ηγέτες όπως οι ΗΠΑ, ο κ. Di Noia επεσήμανε ότι οι αποδοτικές κεφαλαιαγορές είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και την εξομάλυνση των οικονομικών κύκλων. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη ισχυρών κεφαλαιαγορών είναι απαραίτητη για την υποστήριξη τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ρύθμισης και καινοτομίας.
Η εταιρική διακυβέρνηση, η οποία ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης στη διάσκεψη, δεν είναι μόνο μια διαδικασία συμμόρφωσης, αλλά μια πολιτιστική αλλαγή. Η αποτελεσματική διακυβέρνηση προάγει τη βιωσιμότητα και την ποικιλομορφία στις οργανώσεις, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία.
Ενώ οι πρωτοβουλίες ποικιλότητας συχνά επικεντρώνονται στην εκπροσώπηση φύλου στα διοικητικά συμβούλια, η ευρύτερη ποικιλία σε πολιτισμό, δεξιότητες και σκέψη είναι εξίσου σημαντική. Η ΕΕ έχει εισαγάγει οδηγίες για τη βελτίωση της ποικιλότητας φύλου στη ηγεσία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να επεκταθούν πέρα από τα διοικητικά συμβούλια για να αντιμετωπιστούν τα συστηματικά ζητήματα, όπως οι ανισότητες μισθών μεταξύ φύλων και η ευρύτερη ανισότητα στον εργασιακό χώρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr