Επαναστατικές απόψεις για τη σταθερότητα της ΕΕ: Ο ρόλος των ορυκτών πρώτων υλών

Επαναστατικές απόψεις για τη σταθερότητα της ΕΕ: Ο ρόλος των ορυκτών πρώτων υλών

Τη θέση του ότι η οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών, διατύπωσε εμφατικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ), Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ορυκτά, Πράσινη Μετάβαση, Κλιματική Αλλαγή -2024 Έτος Ορυκτών Πόρων-Είναι παντού γύρω μας». «Η ΕΕ καταναλώνει σε ετήσια βάση αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους ορυκτών πρώτων υλών», πρόσθεσε ότι, παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες 10ετίες είχε εδραιωθεί η αντίληψη ότι αυτές μπορούν να προμηθεύονται από τρίτες χώρες, αποφεύγοντας την εξόρυξη και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ επισήμανε ότι μόλις πρόσφατα η ΕΕ αποδέχτηκε την πραγματικότητα «υπό την πίεση της ανάγκης να αλλάξουμε τεχνολογικό μοντέλο» για την πρόληψη περιβαλλοντικής καταστροφής.

Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε έναν πολύ δύσκολο και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε για να επαναφέρουμε την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών στα επίπεδα που θα μας δώσουν ασφάλεια και ανεξαρτησία». Σημείωσε ότι η εξόρυξη θα πρέπει να θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες και εθνικά σημαντικές δραστηριότητες. «Αν θέλουμε το καλό της εξόρυξης, το καλύτερο είναι να παράγουμε ορυκτές πρώτες ύλες από τα ευρωπαϊκά εδάφη», δήλωσε, αναγνωρίζοντας τη σημασία των εδαφών της Μακεδονίας στο κεφάλαιο της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Οι πωλήσεις και η βιωσιμότητα του ΣΜΕ: Ο γενικός διευθυντής του ΣΜΕ, Χρήστος Καβαλόπουλος, ανέφερε ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΜΕ υλοποιούν ετήσιο τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, με εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ, προσφέροντας 75.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια του ΣΜΕ, τονίστηκε η ανάγκη για βιώσιμη εξόρυξη και ανάπτυξη.

Η διασύνδεση της ενέργειας με τον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών είναι δεδομένη, επισήμανε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κωστής Σταμπολής. «Ο ρόλος της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ σημαντικός στην ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να ενταχθεί στον χάρτη των εξορυκτικών βιομηχανιών.

Η Ελλάδα στον χάρτη των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών: Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, τόνισε ότι οι ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη σημασία τους στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα έχει έναν τεράστιο ορυκτό πλούτο».

Η Ελλάδα διαθέτει στρατηγικά και κρίσιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο οποίος είναι θεμελιώδης για την ενεργειακή μετάβαση. «Χωρίς τον χαλκό δεν μπορούμε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο κ. Μπαλάσκας, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανάγκη για εκπαίδευση και νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης είναι επιτακτική, καθώς η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία στοχεύει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Loading

Play