Eurobank-Γενική Συνέλευση-Μέρισμα μετά 16 χρόνια

Eurobank-Γενική Συνέλευση-Μέρισμα μετά 16 χρόνια

Η ελληνική οικονομία ακολουθεί πλέον μια διαδρομή, η οποία αποσπά πολύ θετικά σχόλια από διεθνείς παρατηρητές. Κοιτάζοντας μπροστά, οι ευρωπαϊκοί πόροι και ιδίως η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) αναμένεται να έχουν αυξημένη συμβολή στην ανάπτυξη την επόμενη τριετία, ενώ ήδη ξεκίνησε η αντιστροφή της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία όμως δεν αναμένεται να κινηθεί όσο γρήγορα αναμενόταν προηγουμένως, κατά το επόμενο διάστημα, επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Τα καλά νέα για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας συμβαδίζουν όμως με κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που επιμένουν και χρήζουν αντιμετώπισης μέσω της υλοποίησης των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων. Σε αυτά, περιλαμβάνεται ο «πρωταθλητισμός» της χώρας μας στην κατανάλωση, ως ποσοστού του ΑΕΠ, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ και η διατήρηση σχετικά υψηλών τιμών στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (6,3% το 2023) παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Μάλιστα, η αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στο έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθόσον σημαντικό τμήμα των επενδυτικών προϊόντων εισάγεται. Η ανάκαμψη βέβαια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βοηθήσει τις εξαγωγές, πρόσθεσε. Παράλληλα, σημαντικοί διεθνείς κίνδυνοι περιβάλλουν τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις. Εκτός από μια πιθανή επιμονή του πληθωρισμού, μια νέα όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων ενδεχομένως διαταράξει τις αγορές ενέργειας και τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ τα αποτελέσματα σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις τους επόμενους μήνες, κυρίως στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και γενικότερα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είπε ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κοντεύει να ολοκληρωθεί, διατηρώντας παράλληλα πολύ ψηλά τα επίπεδα κάλυψης των λίγων εναπομεινάντων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Σε όρους κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σχεδόν στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η επιστροφή τους στη σχετικά υψηλή οργανική κερδοφορία, που έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ το 2023, αποτελεί διαρκή πλέον πηγή εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων. Μετά από 16 χρόνια, οι 4 συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν ξανά μέρισμα στους μετόχους τους με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 875 εκατ. ευρώ. 

Σε όρους ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο με το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (γνωστό και ως LCR) να ανέρχεται στο 220,3%, έναντι 164,4% που βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και με ένα λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 58,8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός βρίσκεται πολύ ψηλότερα στο 102,7%. Μάλιστα, μια συγκριτική μελέτη που έκανε ο SSM έδειξε πως οι ελληνικές τράπεζες υπερέχουν και σε άλλους δείκτες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Ο πρόεδρος της Eurobank έκανε εκτενή αναφερόμενος στην τράπεζα έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που εδώ και πολλά χρόνια η Eurobank υλοποιεί και εξελίσσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα και μέσα από αυτό, αφήνει το δικό της ουσιαστικό θετικό αποτύπωμα για τη χώρα, τους πολίτες και κυρίως για τους νέους. Η Eurobank έχει αποδείξει επίσης, έμπρακτα, την ευαισθησία της σε περιόδους κρίσης και έκτακτης ανάγκης και έχει στηρίξει το κράτος και την κοινωνία σε δύσκολες στιγμές. Συνεισφέραμε ως Eurobank 12,5 εκατ. ευρώ, μέσω της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στην αποκατάσταση του θεσσαλικού κάμπου από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περυσινού καλοκαιριού, και ολοκληρώσαμε την υλοποίηση ενός μεγάλου αντιδιαβρωτικού και αντιπλημμυρικού έργου στο Κιοτάρι της Νότιας Ρόδου, μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί το καλοκαίρι του 2023, ανέφερε.

Μιλώντας στην γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, είπε ότι ύστερα από 16 χρόνια «είμαστε σε θέση να προτείνουμε στη Γενική Συνέλευση την έγκριση της διανομής μερίσματος ύψους 9,33 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών της χρήσης του 2023». 

Η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό. Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και το γεγονός, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία έχει πλέον εμπεδωθεί για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα. Εμπιστοσύνης, που επίσης επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη επιστροφή της Τράπεζας μας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS, ανέφερε ο κ. Καραβίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε επίσης ότι  Eurobank εδραιώνει το χαρακτήρα ενός περιφερειακού τραπεζικού ομίλου. «Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η οργανική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, η Τράπεζά μας έχει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας -των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, των επιχειρήσεων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) και των νοικοκυριών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και τη συνολικότερη διευκόλυνση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, ιδιωτικών και δημόσιων. Έχω περιγράψει επανειλημμένα την αύξηση των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα στην παρούσα συγκυρία για την Ελλάδα. Ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη δεκαετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να γίνει ο Πολικός Αστέρας της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Eurobank, οι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εστιάζουμε στη διοχέτευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην οικονομία με επιτυχία. Είμαστε η τράπεζα που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτηθήκαμε πρώτοι ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Ήδη συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ., αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών μας  δανείων, πρόσθεσε.

Ο κ. Καραβίας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τράπεζα έχει πλεόνασμα κεφαλαίων -κάτι που δύσκολα θα τολμούσε να προβλέψει κανείς ακόμη και πριν από λίγα χρόνια. «Η κεφαλαιακή μας βάση ενισχύεται διαρκώς οργανικά, από τη σταθερή κερδοφορία, και ο σχετικός δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ξεπέρασε το 20%. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 17%, σημαντικά πάνω από τον στόχο του 14,5% που έχει θέσει η Τράπεζα. Το επιχειρησιακό μας σχέδιο για την περίοδο 2024 έως 2026 προβλέπει απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων στην περιοχή του 15%. Η θετική πορεία συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2024, και αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μας, στις 31 Ιουλίου», πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, η Eurobank δεν επαναπαύεται. Το βάρος μας τώρα πέφτει στην προετοιμασία του οργανισμού για το μέλλον, αφενός για να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πρόκληση και αφετέρου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την περαιτέρω εδραίωση της θέσης του στις αγορές που δραστηριοποιείται. Η προπαρασκευή για το μέλλον αρθρώνεται γύρω από το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού «Eurobank 2030». Το 2024, ολοκληρώνουμε με επιτυχία το πρώτο 3ετή κύκλο του προγράμματος, ενώ ήδη σχεδιάζουμε το 2ο κύκλο με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία, τις ψηφιακές υποδομές, την αναβάθμιση των κεντρικών συστημάτων πληροφορικής και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε.

Έδωσε επίσης έμφαση στην συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού. Η Τράπεζα θεωρεί ξεχωριστή στιγμή τη δυνατότητα που έχει φέτος να εισηγηθεί, ύστερα από 16 χρόνια, τη διανομή κερδών στο προσωπικό. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι, θα λάβουν μερίδιο στο πλαίσιο των μεταβλητών αποδοχών τους. Για τη χρήση του 2023, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προγράμματα αποδοχών που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ανταπόδοσης για τους συναδέλφους του Δικτύου καταστημάτων και της εφάπαξ ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους συναδέλφους, συνολικά πάνω από το 85% των εργαζομένων μας θα λάβει μεταβλητές αποδοχές. 

Η αποστολή της Eurobank υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική της διάσταση. Δημιουργούμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – για τους πελάτες που μας εμπιστεύονται, για εσάς που στηρίξατε τη δύσκολη διαδρομή της Τράπεζας, το προσωπικό μας, αλλά και την οικονομία και την ευρύτερη κοινωνία, όπου έχουμε παρουσία, είπε κλείνοντας την παρέμβαση του.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading