Γλυκά: Εκρηκτική αύξηση τιμής βουτύρου κατά 83% πλήττει τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Γλυκά: Εκρηκτική αύξηση τιμής βουτύρου κατά 83% πλήττει τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Η εκτόξευση των τιμών του βουτύρου επηρεάζει την αγορά γλυκών και δημιουργεί ανησυχία εν όψει των γιορτών.

Σαν να μην έφτανε η εκτόξευση της τιμής της σοκολάτας και της ζάχαρης, ο κλάδος της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αντιμετωπίζει επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών από την αύξηση ρεκόρ της τιμής του βουτύρου τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές του βουτύρου έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, στην Ευρώπη η διπραγμάτευσή τους γίνεται σε υψηλά ρεκόρ, επιβαρύνοντας το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, αποδίδουν τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις του προϊόντος το τελευταίο διάστημα στα περιορισμένα αποθέματα και στην τάση της γαλακτοβιομηχανίας να διοχετεύει περισσότερο γάλα στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί. Το ευρωπαϊκό βούτυρο κινούνταν στις παγκόσμιες αγορές στα 8.706 δολάρια ανά μετρικό τόνο έως τις 29 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 83% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε προμήθειες βουτύρου πριν ξεκινήσουν να παράγουν χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ο αντίκτυπος για τους μικρούς παραγωγούς θα είναι σημαντικός με αναπόφευκτη αύξηση των τιμών, δήλωσε ο διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας αρτοποιών και ζαχαροπλαστικής FEB.

Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε πέρυσι στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών αποθάρρυναν πολλούς γαλακτοπαραγωγούς. Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος ανέκαμψε ελαφρώς το 2024, αλλά παρέμεινε περιορισμένη σε σύγκριση με την αυξανόμενη ζήτηση. Έτσι, οι παραγωγοί προτίμησαν να κατανείμουν το γάλα στα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως το τυρί, αντί για το βούτυρο, δήλωσε στον Reuters ο αναλυτής γαλακτοκομικών προϊόντων της Rabobank, Michael Harvey.

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0,7%, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή βουτύρου μειώθηκε 1,6%, με τα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή τυριού σημείωσε άνοδο 3,2%.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναβάθμισε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή του για τις τιμές του βουτύρου στις ΗΠΑ το 2024, στα 3 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένες κατά 15% από πέρυσι, εν μέρει λόγω των λιγότερων γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων και του λιγότερου γάλακτος που παράγεται από κάθε ζώο. Οι μικρότερες προμήθειες γάλακτος και η σταθερή ζήτηση αναμένεται προοπτικά να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερη τιμή το 2025, ανέφερε το USDA.

Τα έσοδα στην παγκόσμια αγορά βουτύρου πρόκειται να φτάσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αυξημένα κατά περισσότερο από 8% από το 2022, και η αγορά αναμένεται να αυξάνεται ετησίως κατά 7% έως το 2029, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο βούτυρο υποστηρίχθηκαν επίσης εν μέρει από φόβους για περαιτέρω μείωση της προσφοράς γάλακτος λόγω εξάπλωσης ασθενειών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και της επιζωοτίτιδας αιμορραγικής νόσου (EHD), ανέφεραν αναλυτές.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να επηρεάσει το εθνικό επίπεδο παραγωγής γάλακτος, δήλωσε ο οικονομολόγος του USDA, Michael McConnell.

Loading