Με την κατάλληλη στήριξη από μέτρα, ο κλάδος Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και αγγίζοντας το ιστορικά υψηλό των 10,4 δισ. ευρώ έως το 2029. Η επίτευξη αυτής της συνεισφοράς στο ΑΕΠ δύναται να δημιουργήσει έμμεσες και επαγωγικές επιπτώσεις ύψους 21,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2029, σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα», που διεξήχθη για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΕΠΕ Digital Economy Forum 2024.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η Deloitte, σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, διενήργησε συνεντεύξεις με ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ, καθώς και μία πρωτογενή έρευνα στελεχών, με σκοπό να καταγραφεί η άποψή τους για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται ως εξής:
– Ο κλάδος ΤΠΕ είναι ένας από τους κυριότερους της οικονομίας, καθώς απασχολεί περίπου 300.000 άτομα και προσελκύει σημαντικό μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων. Συνεισφέρει σημαντικά μέσω των ψηφιακών λύσεων που αναπτύσσει στην αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.
– Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου την τελευταία πενταετία εκτιμάται τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (CAGR 6,17% έναντι 1,65%). Η ανάπτυξη του κλάδου από το 2019 έως το 2024 ξεπέρασε τις φιλόδοξες προσδοκίες για το 2023, με τον κλάδο να αγγίζει τα 7,4 δισ. ευρώ σε αξία αγοράς.
– Διεθνώς, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης των ΤΠΕ και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των χωρών, με 60% των στελεχών του κλάδου να ενστερνίζονται τη δυναμική του.
– Για να διατηρηθεί η δυναμική του κλάδου, η μελέτη αναγνωρίζει τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Διεθνοποίηση κλάδου, Προώθηση της καινοτομίας, Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού και Καθιέρωση digital first κουλτούρας, με προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση προκλήσεων.
Συμπερασματικά, με την κατάλληλη στήριξη από μέτρα όπως τα παραπάνω, εκτιμάται ότι ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και αγγίζοντας το ιστορικά υψηλό των 10,4 δισ. ευρώ έως το 2029.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ