Η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδικασίες για τις εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας

Η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδικασίες για τις εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας

Απλοποίηση διαδικασιών για ηλιακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. Σε απάντηση σε καταγγελίες που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική γραφειοκρατία επιβραδύνει τη βιώσιμη μετάβαση της Ελλάδας, ειδικά όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ (ΦΒ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες εγκατάστασης συστημάτων ΦΒ.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι εγκαταστάσεις ΦΒ, με ή χωρίς συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, θα απαιτούν λιγότερα έγγραφα για να εγκατασταθούν σε βιομηχανικά, εμπορικά και γραφειακά κτίρια, καθώς και σε μελλοντικές τεχνητές δομές. Η αναθεωρημένη διαδικασία παρακάμπτει την ανάγκη απόκτησης πιστοποιητικού παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερού (ΡΑΑΕΥ), καθώς και περιβαλλοντικής άδειας.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν τώρα να απευθύνονται απευθείας στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου για να λάβουν μια τελική προσφορά σύνδεσης με το δίκτυο εντός 3 μηνών. Οι παραπάνω ρυθμίσεις έχουν προταθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας και αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Φωτοβολταϊκών Εταιρειών (HELAPCO), οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ στην Ελλάδα πραγματοποιούν πορεία για νέο ρεκόρ, μετά την ολοκλήρωση πάνω από 900 MWp φωτοβολταϊκών συνδέσεων στους πρώτους έξι μήνες του 2024. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί θετική ένδειξη για τη βιώσιμη μετάβαση της Ελλάδας. Η χωρητικότητα των νέων συστημάτων αυξήθηκε κατά 43,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, λόγω του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Loading

Play