Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η στην ΕΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

Η Ελλάδα κατατάσσεται 4η στην ΕΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης, στο συνέδριο Risk Management & Compliance 2024 που διοργάνωσε η Boussias events στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι τράπεζες διεθνώς έχουν μικρότερο μέγεθος κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρίες-κολοσσούς. Ωστόσο, η συστημική τους σημασία είναι μεγάλη λόγω της υψηλότερης μόχλευσης και της πολύπλευρης παρουσίας τους στην οικονομία. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κυρίως λόγω της κατακερματισμένης δομής του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, με οδηγό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας είναι ισχυροί και κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στα τελευταία stress tests του 2023, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατετάγησαν 4η, 12η, 13η και 19η ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, καθιστώντας την Ελλάδα την 4η καλύτερη χώρα στην ΕΕ-27 όσον αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης των εργασιών τους σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι, μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης που προκάλεσε η δεκαετής ελληνική κρίση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία. Ξεκίνησαν να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους, σημειώνοντας την επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Ωστόσο, ένα ερώτημα που παραμένει είναι αν η ισχυρή κερδοφορία θα συνεχιστεί σε ένα περιβάλλον αναμενόμενης πτώσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι η κερδοφορία μπορεί να παραμείνει υψηλή, κυρίως λόγω της αύξησης των εργασιών των τραπεζών.

Στο μεταξύ, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων έχει γίνει αντικείμενο προσοχής από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, αυτό δεν ανησυχεί τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Μακροπρόθεσμα, μια μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι σε εταιρείες Fintech και Big Tech. Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες επενδύουν σημαντικά στην ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες πρωτοστατούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Η εταιρική τους διακυβέρνηση ακολουθεί υψηλά διεθνή πρότυπα.

Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών ως θεματοφύλακες των αποταμιεύσεών τους και ως παρόχοι δανείων με ανταγωνιστικά επιτόκια. Η κοινωνική τους προσφορά έχει φτάσει περίπου τα 400 εκ. ευρώ και παραμένουν στραμμένες στην κοινωνία.

Loading