Η στρατηγική χωροθέτησης ΑΠΕ για βιώσιμη ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα

Η στρατηγική χωροθέτησης ΑΠΕ για βιώσιμη ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα

Τη χωροταξία των μονάδων ΑΠΕ ανέδειξε ως σημείο «κλειδί» για την ορθολογική ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα, κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ. «Για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητο να συνυπολογίζονται οι βέλτιστες επιλογές για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μανουσάκης εστίασε στην ανάγκη βελτίωσης του αδειοδοτικού πλαισίου για τις νέες γραμμές και τους υποσταθμούς, ώστε τα έργα μεταφοράς να κατασκευάζονται έγκαιρα και να υποστηρίζουν το αυξανόμενο επενδυτικό δυναμικό σε μονάδες «πράσινης» ενέργειας που αιτούνται σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της, με στρατηγικό στόχο να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ένα μέρος της καθαρής ενέργειας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και υπερβάλλουσας παραγωγής ΑΠΕ, καθώς και λόγω τοπικών περιορισμών χωρητικότητας του δικτύου.

Πέραν των εξαγωγών ενέργειας και της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του συστήματος, ο κ. Μανουσάκης συμπλήρωσε ότι μία ακόμη λύση στις περικοπές καθαρής ηλεκτροπαραγωγής θα είναι οι τεχνολογίες αποθήκευσης. Σχετικά με τις μπαταρίες, εξήγησε ότι θα επιλύσουν μεν μερικώς το θέμα της υπερβάλλουσας παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση, δεν θα επιλύσουν όμως το θέμα του δικτύου, καθώς ο Διαχειριστής του συστήματος δεν θα διαχειρίζεται την αποθήκευση, η οποία θα λειτουργεί με βάση την αγορά.

Ερωτηθείς για την ψηφιοποίηση του συστήματος, τόνισε ότι προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ είναι η μετάβαση σε έναν ψηφιοποιημένο και «έξυπνο» τρόπο συντήρησης των ηλεκτρικών υποδομών του.
Αναφέρθηκε επίσης στο ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Συντήρησης μέσω του οποίου, όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να παρατηρεί ζωντανά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο δίκτυο.
Σχολίασε την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του συστήματος, δεδομένης της πολυπλοκότητας που προκαλεί η αθρόα εισαγωγή μονάδων ΑΠΕ.
«Υπάρχει μια κοσμογονία ψηφιακών έργων που αφορούν τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να γίνεται με τον βέλτιστο και οικονομικότερο τρόπο για τον καταναλωτή», κατέληξε.

Loading