Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ριζικά την τεχνολογία, σύμφωνα με την 5η ετήσια παγκόσμια έκθεση της Bain & Company

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ριζικά την τεχνολογία, σύμφωνα με την 5η ετήσια παγκόσμια έκθεση της Bain & Company

Η πέμπτη ετήσια παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας της Bain & Company αναδεικνύει τις νέες τάσεις ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας που προκύπτουν από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) θα μπορούσε να φτάσει τα 990 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η ζήτηση για βασικά εξαρτήματα αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ή περισσότερο έως το 2026, προκαλώντας πιθανή έλλειψη μικροτσιπ στην αγορά. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η έλευση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης επιβάλλει στις εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού την ανάγκη για αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Ο Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain & Company Greece, επισημαίνει: «Η ραγδαία πρόοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης αναδιαμορφώνει ολόκληρο το τεχνολογικό τοπίο». Η φετινή έκθεση εστιάζει στον μεγάλο αντίκτυπο του AI σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, η επιχειρηματική αξία, τα κέντρα δεδομένων, η γεωπολιτική, το λογισμικό, οι υπηρεσίες και η ανάπτυξη ταλέντων. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής στρατηγικής AI για την παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας καθίσταται επιτακτική.

Η αυξανόμενη ζήτηση για data centers απειλεί με έλλειψη τσιπ

Η Bain προβλέπει ότι η εργασιακή δραστηριότητα που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 25% έως 35% μέχρι το 2027. Η ανάγκη για υπολογιστική ισχύ θα ενισχύσει την ανάπτυξη των μεγάλων data centers τα επόμενα χρόνια. Η δυναμικότητα των data centers θα μπορούσε να φτάσει από 50-200 megawatts σε πάνω από 1 gigawatt, με το κόστος κατασκευής τους να ανέρχεται μεταξύ 10 και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν σημαντικά τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τα data centers.

Η Bain αναμένει επίσης ότι η ζήτηση για μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPUs) θα αυξηθεί κατά 30% ή περισσότερο έως το 2026, εντείνοντας την πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο της τεχνολογίας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη

Η έρευνα δείχνει ότι οι συνεχείς ρυθμιστικές προκλήσεις έχουν αναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A). Αντί για συμφωνίες μεγέθυνσης, οι εταιρείες προτιμούν συμφωνίες που τους δίνουν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες και προϊόντα. Το ποσοστό των scope deals στον κλάδο της τεχνολογίας έχει αυξηθεί από 50% σε 80% από το 2015 έως το 2018 και έχει παραμείνει σταθερό έκτοτε.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η τεχνολογία συνεχίζει να είναι αυστηρά ρυθμισμένη και δεν αναμένονται άμεσες επιστροφές σε συμφωνίες μεγάλης κλίμακας. Ο τεχνολογικός τομέας, αν και εξοικειωμένος με τις ριζικές αλλαγές, αντιμετωπίζει νέα προκλήσεις.

Αποτελεσματικότερη ανάπτυξη λογισμικού για αυξημένα έσοδα

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη επιτάσσει τις εταιρείες λογισμικού να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να εξοικονομήσει 10% έως 15% του χρόνου μηχανικής λογισμικού. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν αυτές τις δυνατότητες. Η πίεση για βελτίωση της αποδοτικότητας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων στον κλάδο υπογραμμίζουν την ανάγκη για στρατηγικές βελτίωσης και επιλογών επένδυσης.

Η διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ αυξανόμενων απαιτήσεων για τεχνητή νοημοσύνη και παραδοσιακών ερευνών ανάπτυξης είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών λογισμικού.

Loading

Play