Η βιομηχανία ως παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος και οικονομικής ανθεκτικότητας

Η βιομηχανία ως παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος και οικονομικής ανθεκτικότητας

Πολύ σημαντική συνεισφορά στη γεωπολιτική ισχύ μιας χώρας έχει σε περιόδους κρίσεων η ύπαρξη ισχυρής βιομηχανίας, με δυνατά brands, καθώς μπορεί να της διασφαλίσει ενισχυμένη θέση στο «τραπέζι», όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης. Ο κ. Μαργώνης πρόσθεσε ότι η ελληνική βιομηχανία, που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έφτασε στο ναδίρ, έχει επανέλθει, γεγονός που αποτυπώνεται στη βελτιωμένη συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ελλάδας, της τάξης του 13% -και ως ακαθάριστη προστιθέμενη αξία- 16%. Η βιομηχανία είναι, όπως είπε, πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, ακόμα και για χώρες με έντονη ανάπτυξη του τουρισμού, όπως η Ελλάδα: «υπάρχουν χώρες, επίσης τουριστικές, όπως η Πορτογαλία και η Μάλτα, οι οποίες έχουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής της βιομηχανίας (…) Πιστεύω ότι στη σημερινή εποχή που όλα αλλάζουν, πρέπει να έχεις να μπορείς να βάζεις τις δυνάμεις σου σε διαφορετικά πεδία, για να μπορείς να μειώνεις το ρίσκο απέναντι στις κρίσεις», τόνισε. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνεισφορά της βιομηχανίας στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και στην αυτάρκεια της χώρας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Τη χαρακτήρισε, δε, ως βασικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε πως «αγκαλιάζει» την τεχνολογία, η οποία πρακτικά, μέσω των μηχανών, μπορεί να δώσει στη χώρα το πλεονέκτημα της αυξημένης παραγωγικότητας.

Χτίζοντας το εργοστάσιο του μέλλοντος

«Η τεχνολογία είναι πάρα πολύ σημαντική. Εμείς, στην Παπαστράτος, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ότι τελευταία αυξάνουμε τις γραμμές παραγωγής, όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα. Είναι ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε το εργοστάσιο του μέλλοντος για το δικό μας industry, με τη λογική ότι χρησιμοποιούμε big data και ψηφιακές τεχνολογίες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως κατά τη χρήση της τεχνολογίας, το ζητούμενο δεν είναι η αντικατάσταση προσωπικού, το οποίο μάλιστα εκπαιδεύεται, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής. «Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι οι τεχνολογίες αιχμής παίρνουν θέσεις εργασίας. Αντίθετα, στη βιομηχανία η χρήση τους είναι σημαντική, γιατί το προσωπικό μπορεί να κάνει πράγματα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας για την παραγωγικότητα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο boost (ώθηση) σε οποιαδήποτε εταιρεία για το μέλλον, αλλά όλα πρέπει να γίνονται βάσει πλάνου: «Πρέπει να έχεις ένα πλάνο και να προσαρμόζεσαι, η ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα είναι το βασικό ζητούμενο», είπε ο κ. Μαργώνης. Επισήμανε ότι εν μέσω ενός ταραγμένου παγκόσμιου περιβάλλοντος υπάρχει γενικά θολούρα και πανικός, αλλά ο ίδιος είναι «λίγο πιο αισιόδοξος», υπό την έννοια ότι η Παπαστράτος λειτουργεί σε μια χώρα που έχει περάσει από την πανδημία και από μια δεκαετία κρίσης, και παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει επιχειρήσεις, οι οποίες επιβίωσαν και συνεχίζουν και επενδύουν. «Άρα, ναι μεν από τη μία πλευρά υπάρχει παγκόσμια αναστάτωση, αλλά από την άλλη στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες άντεξαν με μία δεκαετή κρίση», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει, οι επιχειρήσεις να έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, να σκέφτονται ψύχραιμα και νηφάλια και να έχουν προσαρμοστικότητα, ώστε να μπορούν να αλλάζουν λίγο το πλάνο τους σε περιόδους αναταράξεων, να τις απορροφούν και να συνεχίζουν. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της Παπαστράτος, που από μια παραδοσιακή καπνοβιομηχανία με εξαγωγές σε πολύ λίγες χώρες, μετασχηματίστηκε, έκανε πολύ γρήγορα τις απαιτούμενες αλλαγές και μετέτρεψε την παραγωγή των τσιγάρων στα νέα προϊόντα της: «αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε πάνω από 40 χώρες. Το 85%- 90% της παραγωγής μας φεύγει στο εξωτερικό» και αυτό μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι και πιο ανθεκτικοί, με την έννοια ότι δεν εξαρτόμαστε μόνο από τις αναταράξεις που έχει μια οικονομία σαν την ελληνική. Παρόλα αυτά και στην ελληνική οικονομία πιστεύω ότι η σταθερότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και ελπίζουμε να συνεχιστεί, είτε έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον, είτε έχει να κάνει με το γεωπολιτικό κομμάτι, είναι πολύ σημαντική, τόνισε.

Να είμαστε χρήσιμοι

Σε ερώτημα, τέλος, για το ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο ηγεσίας στις σημερινές συνθήκες, ο κ. Μαργώνης απάντησε πως αυτό έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι η κατάσταση, το περιβάλλον και η κοινωνία γίνονται ολοένα και πιο σύνθετα. «Το ζητούμενο είναι να είμαστε χρήσιμοι στους ανθρώπους. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που βγάζουν κέρδος δουλεύουν για τους ανθρώπους, για τους υπαλλήλους, για τους μετόχους, για την κοινωνία. Πρέπει πάντα στο μυαλό μας, οτιδήποτε κάνουμε, να έχουμε το ερώτημα πώς μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι», κατέληξε.

Τα συστατικά της ανθεκτικότητας

Στα χαρακτηριστικά που κάνουν μια επιχείρηση ανθεκτική στον χρόνο και τις πιέσεις, αναφέρθηκε ο CEO της Siemens Ελλάδος Βασίλης Χατζίκος, αντλώντας από το παράδειγμα της εταιρείας που εκπροσωπεί, η οποία έχει 125 χρόνια παρουσίας μόνο στη χώρα μας και 177 παγκοσμίως. Όπως είπε, το πρώτο από αυτά τα συστατικά είναι η βαθιά τεχνογνωσία και η ποιότητα, που σου δίνουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό. Το δεύτερο είναι η καινοτομία. «Όσο μεγάλη τεχνογνωσία κι αν έχεις, αν δεν είσαι καινοτόμος σε αυτό που κάνεις, μένεις πίσω. Η Siemens, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής, από άποψη ευρεσιτεχνιών. Κατοχυρώνουμε ετησίως 5.250 πατέντες, κάτι το οποίο είναι απίστευτος αριθμός», είπε. Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η κουλτούρα και η δυνατότητα μετασχηματισμού, κάτι που η Siemens εφαρμόζει στην πράξη, καθώς τα τελευταία χρόνια μετατοπίζεται προς το software, από εταιρεία βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων. Υπενθύμισε δε ότι προς αυτή την τελευταία κατεύθυνση, η εταιρεία ανακοίνωσε τον τελευταίο μήνα δύο εξαγορές, της Altair και της Dotmatics.

Οδηγός επιβίωσης σε κατακερματισμένο τοπίο

Στην πολύ μεγάλη σημασία των επενδύσεων για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των επιχειρήσεων, αλλά και στην ανάγκη αυτές να γίνονται με βιώσιμο τρόπο, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Θράκης, Δημήτρης Μαλάμος, ερωτηθείς ποιος είναι ο οδηγός επιβίωσης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. «Η βιωσιμότητα είναι πάρα πολύ σημαντική -και για εμάς είναι ένας από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας. Μέσα από τις επενδύσεις που κάνουμε προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέα προϊόντα, πιο ανθεκτικά και ελαφρύτερα προϊόντα, έχοντας πάντα κατά νου την κυκλική οικονομία», σημείωσε. Ξεκαθάρισε όμως ότι η καινοτομία και η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο τεχνολογική πρόοδος και δεν είναι μόνο επενδύσεις -είναι επίσης κουλτούρα και τρόπος σκέψης, την οποία χρειάζεται να ενστερνιστεί ολόκληρος ο οργανισμός της επιχείρησης και όχι μόνο το top-management. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μαλάμος και στις πολλές δράσεις εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, τις οποίες «τρέχει» η εταιρεία, με έμφαση στην καινοτομία, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος που έχει επιτύχει, χάρη και στον επαναπροσδιορισμό υλικών, μέσω της καινοτομίας. «Αυτό είναι απαραίτητο για την επόμενη μέρα και για να βεβαιωθούμε ότι η εταιρεία, που κλείνει σε λίγο καιρό τα 50 χρόνια της, θα μπορέσει να υπάρξει για τουλάχιστον άλλα 50», κατέληξε.

Loading

Play