Η βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις: Μια στρατηγική ανάγκη και όχι απλώς μια τάση

Η βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις: Μια στρατηγική ανάγκη και όχι απλώς μια τάση

Η εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα αποτελεί τρόπο διασφάλισης της μελλοντικής ανθεκτικότητας μιας επιχείρησης, της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, διατυπώθηκε σήμερα, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, από την Chief Sustainability Officer της Philip Morris International (PMI), Jennifer Motles. 

«Εταιρείες που έχουν τη γεωργία στην αλυσίδα αξίας τους, όπως η PMI, πρέπει να σκέφτονται τις πολύ πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, και πώς μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα γι΄αυτές. Αυτή η ετοιμότητα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου – και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε. Η βιωσιμότητα δεν είναι λοιπόν απλώς κάτι ωραίο να το έχεις» επισήμανε η κα Motles.

Πρόσθεσε ότι, όταν μιλάμε για αναφορές βιωσιμότητας, κρίσιμη είναι η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται, η αξιοπιστία των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες. «Αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα κατανοήσουμε ισάξια με τα χρηματοοικονομικά. Και όταν αξιολογούμε την απόδοση μιας εταιρείας, πρέπει να μπορούμε να την εξετάσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο: τη χρηματοοικονομική απόδοση και τη μη χρηματοοικονομική» τόνισε, τονίζοντας ότι στη μη χρηματοοικονομική απόδοση υπάρχουν δεδομένα που επιτρέπουν στους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν την επιτυχία της εταιρείας και την ετοιμότητά της για το μέλλον.

Η μεγαλύτερη αξία προέρχεται από την καινοτομία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Όταν η PMI κατανοεί ποια είναι η μεγαλύτερη αρνητική εξωτερικότητά της – οι επιπτώσεις στην υγεία των προϊόντων – και καινοτομεί για να παρουσιάσει καλύτερες εναλλακτικές, δημιουργεί μια αξιακή πρόταση που εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία και αποκτά πλεονέκτημα ανάπτυξης.» είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει αν μια εταιρεία με παρελθόν στον καπνό θα μπορούσε να θεωρηθεί πραγματικά βιώσιμη, η κα Motles τόνισε ότι η βιωσιμότητα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. «Όταν σκεφτόμαστε τη βιωσιμότητα, η αυθόρμητη αντίδραση θα ήταν πως βιωσιμότητα και καπνός δεν πηγαίνουν ακριβώς μαζί, αλλά όταν σκεφτείς έναν πιο σύνθετο ορισμό του τι σημαίνει βιωσιμότητα, τότε μπορείς να χτίσεις επιτυχία με έναν τρόπο που δεν καταστρέφει τον πλανήτη.»

Όπως είπε, εάν η στρατηγική εστιάζει στο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των προϊόντων στην υγεία, τότε η βιωσιμότητα είναι ο πυρήνας της στρατηγικής και του επιχειρηματικού σκοπού. Συμπλήρωσε ότι μια «βιώσιμη επιχείρηση» είναι και κερδοφόρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, κατανοώντας πώς αλλάζει ο κόσμος και πώς η επιστήμη και η καινοτομία παίζουν ρόλο στην προσαρμογή.

Όσον αφορά την ανάγκη των επιχειρήσεων να ξανακερδίσουν την πίστη των πολιτών στην ατζέντα της βιωσιμότητας, η κα Motles σημείωσε ότι απαιτείται εστίαση και πειθαρχία. «Η θετική πλευρά είναι πως υπάρχει μια ευκαιρία να σκεφτούμε με πιο νηφάλιο τρόπο: ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχει σημασία να κάνουμε;» κατέληξε.

Ο Robert Eccles, επισκέπτης καθηγητής στην Πρακτική του Μάνατζμεντ στο Said Business School της Οξφόρδης, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ λειτουργεί ως «κλήση αφύπνισης» για τις επιχειρήσεις και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την ανάγκη να σχηματίσουν τις δικές τους απόψεις για τις επενδύσεις και τις επιπτώσεις τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κοινοτική Οδηγία CSRD, ο κ. Eccles τη χαρακτήρισε ως ένα δραματικό παράδειγμα ρυθμιστικής υπερβολής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μειωμένα σημεία δεδομένων ώστε να υπάρχει ένα λογικό και λειτουργικό σύστημα.

Loading

Play