ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σημαντική βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σημαντική βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Βελτιώθηκε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας – της πρώτης που διεξήχθη για το 2025 – του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ανέβηκε κατά δέκα περίπου μονάδες, φθάνοντας τις 59,3 μονάδες. Ωστόσο, από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτουν αποκλίσεις ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων και φαίνεται ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (0 – 9 εργαζόμενοι) αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερες δυσκολίες και προκλήσεις. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, η αβεβαιότητα, η μείωση του κύκλου εργασιών για τις μικρότερες επιχειρήσεις, η αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν σημαντικές επενδύσεις, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και το αυξημένο λειτουργικό κόστος, επιτείνουν το κίνδυνο της συρρίκνωσης της πολύ μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συγκέντρωσής της σε μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων.

Σημαντικό πρόβλημα για τις περισσότερες ΜμΕ αποτελεί η ρευστότητα, καθώς το 45,4% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση ρευστότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις (50,4%) δήλωσε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι μηδενικά ή επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.

Η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση αντανακλώνται και στο πεδίο των επενδύσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπου τα ποσά που δαπανώνται είναι ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς βασίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ίδια κεφάλαια.

Σε επίπεδο απασχόλησης, υψηλό παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, με περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (37,3%) να δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, από τα ευρήματα της έρευνας εκτιμήθηκε ότι για πάνω από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί από την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης κατά σχεδόν 40%. Απόρροια του αυξημένου λειτουργικού κόστους είναι σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις να έχουν αυξήσει τις τιμές τους το δεύτερο εξάμηνο του 2024, χωρίς να διαφαίνεται κάποια τάση σημαντικής αποκλιμάκωσης.

Loading

Play