Οι σύγχρονες μέθοδοι μετασχηματισμού της εργασιακής εμπειρίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή των επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Χρηματοπιστωτικού Εγγραμματισμού της ΕΕΤ και επικεφαλής HR της Citi Νότιας Ευρώπης και Μπενελούξ, Κώστα Τσαλίκη.
Ειδικότερα, οι κυρίες Νατάσσα Πασχάλη (Eurobank), Φραγκίσκη Μελίσσα (Alpha Bank), και οι κ.κ Κώστας Τσαλίκης (Citi), Γιώργος Γεωργόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Κωνσταντίνος Νάκος (Εθνική Τράπεζα), με τον συντονισμό της Acting γενικής διευθύντριας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλας Απαλαγάκη, επισήμαναν ότι οι σύγχρονες μέθοδοι μετασχηματισμού της εργασιακής εμπειρίας υλοποιούνται για μια σειρά λόγων, προκειμένου οι τραπεζικοί οργανισμοί να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζόμενους, ιδίως από τη νεότερη γενιά.
Ανοιγμένη η συζήτηση, η κ. Απαλαγάκη ανέφερε ότι το κάθε διευθυντικό στέλεχος από τον τομέα του HR βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχεδιασμού πολιτικών που δεν ενισχύουν απλώς την απόδοση, αλλά και δημιουργούν ένα συναρπαστικό, προοδευτικό και ανθρωποκεντρικό περιβάλλον εργασίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών είναι ένα ταξίδι που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες, με απτή απόδειξη τη μεταφορά σχεδόν όλων των συναλλαγών σε ψηφιακά κανάλια.
Ο κ. Γεωργόπουλος, Executive General Manager, Chief Human Resources & Group Change Officer, επισήμανε ότι για την Τράπεζα Πειραιώς είναι σαφές ότι καθιστώντας την τεχνολογία ανθρωποκεντρική, διασφαλίζουμε ταυτόχρονα και την πελατοκεντρικότητα, που είναι και ο απώτερος στόχος. Το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει επανέλθει με ένταση στη δημόσια σφαίρα, οφείλεται στο διπλό σοκ που έχει προκαλέσει η έλευση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Gen AI): αφενός, στην ποιοτική διάσταση των αλλαγών, καθώς η τεχνολογία πλέον υποκαθιστά πιο «εγκεφαλικές» εργασίες, όπως η σκέψη και η σύνθεση και αφετέρου, στην πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία αυτές οι αλλαγές συντελούνται, τόνισε. Παράλληλα όμως, υπάρχει και μια θετική παράμετρος: ότι η τεχνολογία είναι πλέον προσβάσιμη και εύκολη στη χρήση για όλους και όχι μόνο για τους τεχνολογικά εγγράμματους, ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος. Εκεί είναι που πρέπει να δώσουν έμφαση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.
Η Τράπεζα ασπάζεται τη νέα τεχνολογία και διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε οι άνθρωποί μας να αισθάνονται ενισχυμένοι από αυτήν, με επαύξηση όλων των προσωπικών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων, πρόσθεσε επίσης ο κ. Γεωργόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ