Με δύο επιχειρηματικά σχήματα για τo 20% της Αριάδνη Interconnection

Δύο επιχειρηματικά σχήματα, η κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS – ΦΑΕΘΩΝ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και η εταιρεία State Grid International Development Belgium Limited, παραμένουν στο διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», που αναπτύσσει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (πρώην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών) και Terna S.p.A., δεν συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

propoli

Όπως ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ, στόχος είναι να υποβληθούν οι προσφορές έως τις 21 Ιουνίου. Μετά την υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ.
Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής: H ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1 GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κατασκευαστικό σκέλος του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, για να ακολουθήσει η ηλέκτριση του καλωδίου στα τέλη του 2024. Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025, σηματοδοτώντας την άρση της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και την εξασφάλιση της ενεργειακής του ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μικρότερης διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση μειώνεται το κόστος παραγωγής και βελτιώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ποιότητα της  παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί της Κρήτης.

Κ.Βουτσ. 
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading