Μελέτες για την Ενίσχυση της Ικανότητας Αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Μελέτες για την Ενίσχυση της Ικανότητας Αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο

Η αναγνώριση της ικανότητας του Πρίνου να αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες από το 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, που προβλέπεται στην αρχική φάση της ανάπτυξης του έργου, ήταν ένα από τα κύρια θέματα της πρόσφατης συνάντησης στελεχών της Energean, της θυγατρικής της EnEarth, και της Halliburton, μίας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών προς τις βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η Energean, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι με πλήρη ανάπτυξη, το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται ποσότητες της τάξης των 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως. Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η αποθηκευτική ικανότητα του 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, με τη ζήτηση από την εγχώρια βιομηχανία και βιομηχανικές μονάδες από γειτονικές χώρες να είναι έντονη. Έχουν ήδη υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες (emitters).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Halliburton έχει βαθιά γνώση των κοιτασμάτων του Πρίνου, καθώς είναι ενεργή στην περιοχή από τα πρώτα χρόνια της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία ανέλαβε τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, η οποία αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση CO2 στην Ευρώπη μεταξύ διαχειριστή κοιτάσματος και παρέχοντα ενεργειακές υπηρεσίες. Επίσης, η Halliburton υποστήριξε την EnEarth στην υποβολή αίτησης αποθήκευσης CO2 στην ΕΔΕΥΕΠ τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της EnEarth για το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ιδανικός για αυτή τη διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του. Από τη λειτουργία του έργου θα προκύψουν μια σειρά σημαντικών οφελών, όπως:

αποθήκευση CO2 αντί για την εκπομπή του από επιχειρήσεις της χώρας και της ΝΑ. Ευρώπης, με αναμφισβήτητο περιβαλλοντικό όφελος και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η έλλειψη της δυνατότητας αποθήκευσης οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, ειδικά από το 2027 και μετά.

-Η διασφάλιση της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 χρόνια.

-Η δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και για την ελληνική οικονομία συνολικά.

-Η ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και εκπαίδευσης για τη νεολαία της περιοχής.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading