Κλάδος-κλειδί της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο «Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία», που παρουσιάστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στην έκθεση HORECA, η οποία πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τομείς με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην ελληνική οικονομία. Η εξωστρέφεια του κλάδου προς τις διεθνείς αγορές και η χαμηλή του εξάρτηση από εισαγωγές επιτρέπουν να έχει ιδιαίτερα θετική συμβολή στο εξωτερικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας. Με τις υψηλές διακλαδικές διασυνδέσεις του κλάδου, η ελληνική ξενοδοχία υποστηρίζει τη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Στη μελέτη εξετάζονται οι πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού κλάδου, οι διακλαδικές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους, καθώς και η συμβολή του κλάδου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και στην απασχόληση.
Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επίσης, κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.
Η έρευνα του ΙΤΕΠ επίσης αναλύει τη σημαντική συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης έμμεσων φόρων. Σημειώνεται ότι οι καθαροί φόροι αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ελ. Ράπτη: «Ο τουρισμός πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία»
Στο συνέδριο του ΞΕΕ με τίτλο «Δημιουργώντας Ευκαιρίες, Ανάπτυξη και Συνοχή» η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη τόνισε ότι μέσω πρωτοβουλιών όπως η «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», επιβεβαιώνεται η δέσμευση για ποιοτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής της ελληνικής φιλοξενίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας.
Η έρευνα αναδεικνύει τη διασύνδεση του ξενοδοχειακού κλάδου με άλλους τομείς της οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τη συνολική ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ