Όμιλος ΟΤΕ: Σημαντική πρόοδος στην κλιματική ουδετερότητα

Όμιλος ΟΤΕ: Σημαντική πρόοδος στην κλιματική ουδετερότητα

Οι επιδόσεις του ομίλου ΟΤΕ με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), που καταγράφονται στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023, καταδεικνύουν ότι ο όμιλος ΟΤΕ σημειώνει σημαντική πρόοδο στην πορεία του για κλιματική ουδετερότητα και για μια ψηφιακή κοινωνία προσβάσιμη σε όλους. Και παραμένει πιστός στο όραμά του για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ομίλου ΟΤΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του «Ο τομέας της τεχνολογίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία καινοτομιών και λύσεων για ένα πιο πράσινο μέλλον. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ως προς τη βιωσιμότητα, όπως η υψηλή κατανάλωση ενέργειας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων ICT, των τερματικών εξοπλισμών και των παλαιών συσκευών. Ο όμιλος ΟΤΕ έχει θέσει τις βάσεις και έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις χάρη στη στρατηγική μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε υπερήφανοι για το 10ετές ταξίδι βιωσιμότητας του ομίλου ΟΤΕ. Απαρέγκλιτος στόχος μας ήταν και παραμένει να γίνουμε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη.»

Οι δεσμεύσεις και οι δράσεις του ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης επικεντρώνονται σε 4 στρατηγικές προτεραιότητες, που είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές του ομίλου Telekom: Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία, Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία, Ψηφιακή Κοινωνία για Όλους.

Η πρόοδος που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος ΟΤΕ το 2023 καθώς και οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει αναλάβει σε θέματα ESG, παρουσιάζονται στις αντίστοιχες βασικές ενότητες του απολογισμού.

Περιβάλλον (E – Environment):

Με προτεραιότητες την κλιματική ουδετερότητα και την κυκλική οικονομία, ο όμιλος ΟΤΕ περιορίζει τις περιβαλλοντικές συνέπειες της δραστηριότητάς του και  αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες για την επίτευξη των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Tο 2023 ο όμιλος ΟΤΕ μείωσε κατά 87% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με στόχο να πετύχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2040. Και ενώ η αύξηση της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα αυξήθηκε κατά 36% σε σχέση με το 2022, ο όμιλος κατάφερε με επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες και αντικατάσταση παλαιότερου εξοπλισμού να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 11%.

Ο όμιλος ΟΤΕ χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2021 και διαχειρίζεται με βιώσιμες μεθόδους το 100% των αποβλήτων των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Το 2023 ο όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να συγκεντρώσει για ανακύκλωση ή ανακατασκευή περισσότερες από 1,15 εκατ. συσκευές κινητών ή τερματικού εξοπλισμού.

Κοινωνία (Society – Κοινωνία)

Για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους, ο όμιλος ΟΤΕ, με επενδυτικό πλάνο πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το 2027, αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας. To 2023 η κάλυψη του 5G ξεπέρασε το 90% και το FTTH ήταν διαθέσιμο σε περισσότερα από 1,3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ο όμιλος ΟΤΕ προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.

Το 2023 για την ψηφιακή ένταξη όλων των πολιτών πραγματοποίησε δράσεις, όπως το Grow Your Business, την Εκπαιδευτική Ρομποτική & το STEM, το WiFi σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κ.α., με αποτέλεσμα οι άμεσοι και έμμεσοι επωφελούμενοι να φτάσουν τα 7,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, η κοινωνική συνεισφορά του ομίλου ΟΤΕ ανήλθε σε 3,95 εκατ. ευρώ με τους ωφελούμενους να υπολογίζονται στα 9,2 εκατ. ευρώ μέσα από δράσεις για την ευημερία της κοινωνίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Με προτεραιότητα τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ο όμιλος ΟΤΕ φροντίζει να διασφαλίζει ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών και ανάπτυξης. Με συγκεκριμένη πολιτική για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, το 33% των θέσεων ευθύνης στον όμιλο καλύπτονταν από γυναίκες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play