Η αύξηση της συνεισφοράς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας – σήμερα μόλις 0,7% – αποτελεί έναν από τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών και προϊόντων «made in Greece». Οι δαπάνες για εξοπλισμούς, κυρίως εισαγόμενους, απορροφούν περίπου το 1,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Το ΕΛΚΑΚ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με φορείς ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, με στόχο την απόκτηση εμπειρίας σε οργάνωση και λειτουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του Κέντρου αναφέρει ότι το 2025 θα κυκλοφορήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με σκοπό την προσέλκυση εταιρειών που θα προσφέρουν λύσεις σε τουλάχιστον έξι τομείς του αμυντικού συστήματος της Ελλάδας. Μέσω αυτών των δράσεων, επιδιώκεται η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας του ελληνικού στρατού. Σημειώνεται ότι το ΕΛΚΑΚ, που θα απορροφήσει 100 έργα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αναμένεται να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό.
Η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από το 2,5% των πιστώσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών καινοτομιών. Επιπλέον, το ΕΛΚΑΚ θα επενδύει σε επιχειρήσεις τεχνολογιών διττής χρήσης.
Ειδικά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σημειώνεται ότι συνεισφέρει περίπου 0,7% στο ακαθάριστο ΑΕΠ της χώρας, όταν οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε 3%-3,5% του ΑΕΠ. Σημαντική είναι η αύξηση στις εταιρείες του Καταλόγου Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών (HELDIC) κατά 10,4% σε απασχολούμενο προσωπικό και 30,4% σε κύκλο εργασιών μεταξύ 2022-2024.
Υπάρχει στην Ελλάδα επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών λύσεων; Στην πρώτη δράση του ΕΛΚΑΚ, που αφορούσε τη διοργάνωση διαγωνισμού καινοτομίας, ελήφθησαν 140 προτάσεις και 41 τελικές προτάσεις. Η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση το 2023 ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες σε συμμετοχές ερευνητικών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF). Η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της έρευνας στον αμυντικό τομέα χρήζει στρατηγικής κατεύθυνσης, με βάση τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της έρευνας στην αμυντική τεχνολογία, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ τονίζει δέκα θετικά σημεία που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαδικασία. Αυτά περιλαμβάνουν την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας και την δημιουργία του ΕΛΚΑΚ ως αρμόδιου φορέα του ΓΕΕΘΑ για την αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων. Η ήδη αποκτηθείσα δυναμική καταδεικνύει την προοπτική επιτυχίας στην εμπορευματοποίηση της έρευνας. Οι συνεργασίες με διακρατικά προγράμματα και η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα της άμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ