Πλήρως ψηφιοποιημένο θα είναι το 2026 το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών και εφαρμογής για περίπου 30 ερευνητικά έργα, με χρήση τεχνολογιών αιχμής. Τα έργα αυτά έχουν ως στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την αναβάθμιση της ποιότητας και την προληπτική συντήρηση. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα εξαχθούν και σε άλλα εργοστάσια του ομίλου παγκοσμίως, επιτρέποντας έτσι την πρόοδο της έρευνας και τεχνολογίας που παρήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Titan Digital Accelerator (TDA), η οποία προάγει τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας (ΤΙΤΑΝ), ερευνητικών κέντρων (ΕΚΕΤΑ) και πανεπιστημίων (ΔΙΠΑΕ). Ο ψηφιακός επιταχυντής θα έχει το «σπίτι» του στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στο κτήριο AGILE 4.0, καθώς και στο νέο εξαγωνικό οικοδόμημα, εμβαδού 600 τετραγωνικών, που θα ολοκληρωθεί το 2025, με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το εργοστάσιο του μέλλοντος και ένας ρομποτικός «σκύλος» στους διαδρόμους της μονάδας του ΤΙΤΑΝ
Τουλάχιστον πέντε έργα θα υλοποιηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «TITAN Digital Accelerator», με στόχο να βρίσκονται σε εξέλιξη 25-30 πρότζεκτ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας – τετραετίας, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Ο Επιταχυντής θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη δημιουργία του εργοστασίου τσιμέντου του μέλλοντος, σε παγκόσμια κλίμακα. Ήδη έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ρομπότ «Accel», το οποίο είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες και αισθητήρες για την παρακολούθηση των συνθηκών στο εργοστάσιο.
Ψηφιοποίηση του 100% της παραγωγικής διαδικασίας και της διανομής για όλα τα εργοστάσια του ομίλου μέχρι το 2026 είναι ο στόχος, όσο και η βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 10% και η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 5%-10% στα εργοστάσια.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πανιάρας, διευθυντής δραστηριοτήτων Ευρώπης της ΤΙΤΑΝ, ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη.
Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στο ΕΚΕΤΑ την τελευταία 20ετία
Το ΕΚΕΤΑ έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις και ερευνητικό εξοπλισμό την τελευταία 20ετία, με τον πρόεδρό του, δρ Δημήτρη Τζοβάρα, να επισημαίνει τη σημαντική του συνεισφορά στην έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, το ΕΚΕΤΑ θα αποκτήσει εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 5000 τετραγωνικών στο τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC.
Ο δρ Τζοβάρας σημείωσε πως στην πρωτοβουλία TDA θα συμμετάσχουν ερευνητές από το ΙΠΤΗΛ και πιθανόν και από άλλα ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ.
Το ΔΙΠΑΕ, εξελισσόμενο σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, συμμετείχε κυρίως σε ερευνητικά έργα, αποδεικνύοντας τη δυναμική του ανάπτυξη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Ψηφιακό Επιταχυντή
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει αναλάβει τις δαπάνες για τη δημιουργία του «TITAN Digital Accelerator», στηρίζοντας τη λειτουργία του με σημαντική επένδυση. Τα ΕΚΕΤΑ και ΔΙΠΑΕ παρέχουν τις αναγκαίες υποδομές και τους εξειδικευμένους πόρους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναπτύσσονται εφαρμογές, όπως ρομποτικά συστήματα και drones, που προορίζονται να βελτιώσουν την παραγωγική διαδικασία και την εφοδιαστική αλυσίδα.