ΣΕΤΕ: Αναλύοντας την πτώση των τουριστικών εσόδων τον Ιούλιο

ΣΕΤΕ: Αναλύοντας την πτώση των τουριστικών εσόδων τον Ιούλιο

Τρεις λόγους επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης για να εξηγήσει -εν μέρει- την μείωση των εισπράξεων τον Ιούλιο παρά την άνοδο των αφίξεων. Η πτώση των εσόδων κατά 4,2% πλαισιώνεται από αύξηση 4,1% στις αφίξεις, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια ανησυχίες σχετικά με την κρατούσα κατάσταση στον τουριστικό τομέα. Με μια ισορροπημένη και «ψύχραιμη» ομιλία, ο κ. Παράσχης παρουσίασε χθες τη νέα πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ «METRON Sustainable Tourism» και τοποθετήθηκε για την πορεία της τουριστικής χρονιάς. Ο κ. Παράσχης επισήμανε ότι το 2024 προδιαγράφεται μια θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την εισπρακτική κυβερνητική πολιτική, τόνισε ότι ο τουρισμός δεν αντέχει «κάθε είδους επιβάρυνση», ενώ καταφέρθηκε κατά της «ταμπέλας» του «υπερτουρισμού», που καλύπτει ελλείψεις υποδομών.

Ο Γιάννης Παράσχης επικαλέστηκε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τα τουριστικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου ανήλθαν σε 10,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι αφίξεις προσέγγισαν τα 18,0 εκατ. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι συζητήσεις σχετικά με τον Ιούλιο, παρά την αύξηση αφίξεων, χρήζουν προσοχής.

Αναλύοντας τις τρέχουσες τάσεις, οι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον περισσότερα, αλλά και μικρότερης διάρκειας ταξίδια. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί από 7,5 σε 6,6 ημέρες. Η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος επηρεάζουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες, καταλήγοντας σε μη αναμενόμενες συνέπειες για τον τομέα.

«Δεν έχει νόημα να υπερ-ερμηνεύουμε τα μεγέθη ενός μεμονωμένου μήνα», δήλωσε ο κ. Παράσχης, υπονοώντας ότι τα συνολικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι πιο αποκαλυπτικά.

Loading

Play