Η ΔΕΘ αναμένεται να προσφέρει ετήσιο οικονομικό όφελος από 350 εκατ. ευρώ έως 400 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, με τα έσοδα κατά τη διάρκεια της κατασκευής να κυμαίνονται μεταξύ 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως. Η φάση υλοποίησης του έργου θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τις 1.500 στη λειτουργία του. Αυτά τα στοιχεία επισημάνθηκαν σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ανάπλαση ΔΕΘ: Από το 1ο Αρχιτεκτονικό Βραβείο στο Σήμερα».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ηλίας Περτζινίδης, τόνισε ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν, είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της πόλης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την ανάπλαση της. Ο Πάρις Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, επεσήμανε ότι υπάρχει ευρεία ομοφωνία για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, ο κ. Μπίλλιας ανέφερε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει το κόστος χρηματοδότησης των έργων ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, επισημαίνοντας την ισχυρή δέσμευση για την υλοποίηση του project μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, παρουσίασε τις στρατηγικές κατευθύνσεις του έργου, τονίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής προσέγγισης με τη δημιουργία ενός πάρκου πάνω από 110 στρεμμάτων. «Δημιουργούμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο που χρειάζεται η πόλη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπλαση θα βελτιώσει την ελκυστικότητα και την οικονομία της Θεσσαλονίκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης, ανέφερε τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδράσεις του έργου, σημειώνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και τη μείωση στην κατανάλωση νερού έως 50%. Οι εργασίες ανάπλασης θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και άλλες υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε διαδικτυακά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφερόμενος στις χαμένες ευκαιρίες στο πεδίο των έργων υποδομής στο παρελθόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ