Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι οικονομικής μετάβασης, όπου η επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων, της καινοτομίας και της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ένταξή της στους ρυθμούς της παγκόσμιας αγοράς, τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank κατά τη συμμετοχή του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Τσιτσιράγκος ανέδειξε τη θετική δυναμική που καταγράφεται στις επενδύσεις στην Ελλάδα, με το σχετικό ποσοστό επί του ΑΕΠ να ανέρχεται σε 15,3% το 2024, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (22%), γεγονός που υποδηλώνει τη μεγάλη ανάγκη επιτάχυνσης των επενδυτικών ρυθμών.
Καθοριστική η συμβολή των Τραπεζών
Ο πρόεδρος της Alpha Bank τόνισε ότι οι τράπεζες μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επενδύσεων. «Ως η τράπεζα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω σε αυτή τη δυναμική και να ενισχύουμε την ελληνική οικονομία». Πρωταρχικός στόχος της τράπεζας είναι να βοηθήσει στη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών και να ενισχύσει τους ξένους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα. «Από την πλευρά μας στο δανειακό μας χαρτοφυλάκιο, η αύξηση είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο κ. Τσιτσιράγκος.
Η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit
Η στρατηγική συμμαχία με την UniCredit τοποθετεί την Alpha Bank στο επίκεντρο της επιχειρηματικής διασύνδεσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ΕΕ. «Εισερχόμενοι σε μια νέα εποχή, ενισχύουμε την προσφορά μας ως μέρος ενός πανευρωπαϊκού τραπεζικού δικτύου, φέρνοντας πιο κοντά την ελληνική επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ. «Η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.
Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Τσιτσιράγκος έκλεισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν συνέχεια στο θετικό μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων ετών και θα απελευθερώσουν περαιτέρω το επενδυτικό δυναμικό της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ