Ο «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων από την επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας με επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου σχηματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης πολυμελούς αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σίαο Τζουντσένγκ, και τον περιφερειάρχη της Επαρχίας Τσιανγκσού, Φανκγ Γουέϊ, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, υποδεχόμενος τα μέλη της αποστολής αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Ο πρέσβης, Σίαο Τζουντσένγκ, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, καθώς και στην θετική οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο πρέσβης προσδιόρισε το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, την ενέργεια και τη διαχείριση της, καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τα λιμάνια και τις υποδομές τους.
Με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εστίασε στις επιχειρηματικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ελληνικός εφοπλισμός ναυπηγεί στα κινεζικά ναυπηγεία έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εμπορικών πλοίων όλων των τύπων. Σημείωσε επίσης την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υλικών και αναλωσίμων για τη ναυτιλία, δημιουργώντας έτσι πεδίο για μελλοντικές συνεργασίες. Όπως είπε: «οι σχέσεις Ελλάδας–Κίνας, που ξεκίνησαν από τη θάλασσα και πλέον ξεφεύγουν από αυτήν, έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποφέρει πλούσια αποτελέσματα, με τις πολιτιστικές ανταλλαγές να βρίσκονται σε άνοδο και τους δύο βασικούς άξονες της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και της αμοιβαίας μάθησης των πολιτισμών να συνεχίζουν να εδραιώνονται και να βαθαίνουν.
«Η ποικιλία των διμερών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μας», τόνισε ο πρόεδρος και απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη της Jiangsu, συμπλήρωσε ότι η έλευση αυτής της επιχειρηματικής αποστολής δίνει μια ακόμη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με επίκεντρο τον Πειραιά. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, κ. Γουέϊ, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ευρύτατο πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην υψηλή τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στην αποθήκευση της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, επενδύει στις ΑΠΕ και την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» των επιχειρήσεων, συμφώνησε με τον κ. Γουέϊ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ευρύ πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην «πράσινη οικονομία» και σε όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, πέρα από τους τομείς της μεταποίησης και της παραγωγής υλικών υψηλής τεχνολογίας, εκφράστηκε από την κινεζική πλευρά ενδιαφέρον για την εισαγωγή στην Κίνα επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως ελαιόλαδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι: Ε. Κορωνάκη της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε., Ε. Μαντούβαλου της ΔΙΡΟ-ΑΦΟΙ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΙ Α.Ε., Ι. Οικονομίδης της LIFENET, Μ. Γκουτζαμάνης της ARRIA TRANS ΕΠΕ, Δ. Μπορμπιλάς της DIBOMAR ΕΠΕ, Κ. Κατράδης της ΚΑΤΡΑΔΗΣ ΑΒΕΕ, Σπ. Ξάνθης της ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε., Ι. Παρασκευάκος της ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., Φλ. Νομικού της ΦΛΩΡΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, Δ. Λεμονάκης της ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε., Ν. Μαυρίκος της ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΜΑΥΡΙΚΟΣ Α.Ε. και Γ. Ξηραδάκης της XRCT Ε.Π.Ε.