Συλλογική δράση κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος: Η ανάγκη για συνεργασία

Συλλογική δράση κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος: Η ανάγκη για συνεργασία

Ο διασυνοριακός χαρακτήρας του ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ανάγκη για συλλογική δράση απέναντι στις προκλήσεις που αναδύονται στον κυβερνοχώρο αναδείχθηκαν στις συζητήσεις και τοποθετήσεις της χθεσινής, πρώτης ημέρας του συνεδρίου Cybertech Global, που διεξάγεται στο Τελ Αβίβ. 

Την ανάγκη συνεργασίας υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, που σε διαδικτυακή παρέμβασή του στο συνέδριο αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της χώρας του σε πολλές τεχνολογίες που φέρνουν επανάσταση στη ζωή μας καθημερινά, αλλά και στη σημασία των διασυνοριακών συνεργασιών, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων της ψηφιακής εποχής.

Ο Γκάμπι Πορτνόι, τέως γενικός διευθυντής της εθνικής διεύθυνσης ασφάλειας του Ισραήλ INCD, ανέφερε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέτωπο για να πολεμήσουμε τους επιτιθέμενους και την κυβερνοτρομοκρατία. Ανέφερε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων στη σκιά της αυξανόμενης απειλής των κρατικά χρηματοδοτούμενων επιθέσεων, ειδικά από το Ιράν. «Το Ιράν μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ με το πάτημα ενός κουμπιού, και το κάνει τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι πριν, αλλά μπορεί επίσης να επιτεθεί στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία, ακόμη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία» σημείωσε.

Μάλιστα, όπως είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, Νιτζάν Αμάρ, η ένταση των κυβερνοεπιθέσεων κατά του Ισραήλ τριπλασιάστηκε από το ξέσπασμα του πολέμου, με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλους να εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε, καμία επίθεση δεν κατάφερε να πλήξει τις εθνικές υποδομές του Ισραήλ ή την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας (IDF).

Προκλήσεις και λύσεις

Εκπρόσωποι του κλάδου από διάφορες χώρες ανά τον πλανήτη συζητούν στο συνέδριο για τις διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τις προοπτικές συνεργασιών, τις επενδύσεις που ήδη «τρέχουν» ή άλλες που βρίσκονται στα σκαριά, τις οικονομικές απειλές στον κυβερνοχώρο, αλλά και τη σημασία των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Χρειάζεται ένα δίκτυο για να νικήσεις ένα (άλλο) δίκτυο» ήταν η φράση που ακούστηκε σε πάνελ για τις παγκόσμιες απειλές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και αντικατοπτρίζει το πνεύμα και την ουσία των συζητήσεων, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον ανθρώπων από διάφορους τομείς που βρέθηκαν στον χώρο του Tel Aviv Expo.

Στο ίδιο πάνελ, οι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη για ρυθμιστικά πλαίσια που προωθούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο χωρίς να καταπνίγουν την καινοτομία. Εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους για την προσαρμογή ευρέως διαδεδομένων τεχνολογιών από τρομοκρατικές οργανώσεις, τους κινδύνους για την οικονομία κ.ά.

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για επικοινωνία, έχουν γίνει ισχυρά εργαλεία για την προπαγάνδα και τη στρατολόγηση εξτρεμιστών, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια, ανέφερε ο Ντέιβιντ Ζακαρία από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η Ραχάβ Σαλόμ Ρεβίβο από το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εκτίμησε ως συστημικούς κινδύνους όσες απειλές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δημόσια εμπιστοσύνη και την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας.

Η εξαγορά μαμούθ της Wiz και οι κίνδυνοι του DeepSeek

Κυρίαρχη συζήτηση στο συνέδριο ήταν η ανακοίνωση της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, για την εξαγορά της Wiz, κορυφαίας startup του Ισραήλ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Wiz, η οποία παρέχει υπηρεσία σάρωσης δεδομένων για κινδύνους ασφαλείας σε παρόχους αποθήκευσης, είχε προηγουμένως απορρίψει πρόταση εξαγοράς 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Alphabet.

Με τα νέα δεδομένα, τονίστηκε η επιρροή της στο οικοσύστημα των τεχνολογικών επενδύσεων του Ισραήλ, γεγονός που αποτυπώνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που επιθυμούν να εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά. Αναμένεται έντονη επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας το τρέχον έτος, με επενδυτές από όλο τον κόσμο να στρέφουν το βλέμμα τους στις μεγάλες ισραηλινές εταιρείες τεχνολογίας.

Στον χώρο του συνεδρίου οργανώσεις που στηρίζουν τους ομήρους και τις οικογένειές τους ενημέρωναν το διεθνές κοινό για το ζήτημα, ενώ και ο πρόεδρος του Ισραήλ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 59 που κρατούνται από τη Χαμάς.

Το συνέδριο συνεχίζεται, σήμερα, με πληθώρα συζητήσεων πάνω στην τεχνολογία, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνει η εξέλιξή της.

Loading

Play